Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija (LM) no nākamā gada ar pārcelšanās vai transporta pabalstiem plāno atbalstīt bezdarbniekus, kuri no ekonomiski neaktīvām zonām gatavi pārcelties tuvāk darba vietai, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Plānots, ka bezdarbnieki varētu iegūt finansiālu atbalstu, ko varēs izmantot transporta izmaksu vai pārcelšanās izmaksu segšanai nodarbinātības sākuma periodā.

Plānots, ka šos pabalstus varētu sākt izmaksāt 2013.gadā. Atbalsta saņēmējs būtu Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrēts bezdarbnieks, kas ilgstoši nevar atrast darbu.

"Tādējādi ilgstoši nestrādājošos bezdarbniekus un cilvēkus, kas ir zaudējuši cerības atrast darbu, varētu tuvināt ekonomiskajai aktivitātei un virzīt uz brīvajām darba vietām," norāda LM.

Finansiālo atbalstu plānots sniegt darba sākšanas un sākotnējā darba periodā – pēc četriem mēnešiem, kad darba vietā izturēts pārbaudes laiks. Optimālo finansiālā atbalsta apmēru pašlaik vēl vērtē, taču plānots, ka bezdarbnieks šāda veida atbalstu varēs saņemt ne biežāk kā reizi trīs gados.

Pabalstu izmaksai nepieciešamo finansējumu sākotnēji iecerēts ņemt no valsts budžeta, tomēr, ja tas izrādīsies nepieciešams un efektīvs, tam varētu piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu.

LM uzskata, ka reģionālās mobilitātes trūkums pašlaik ir vienīgais izteiktais strukturālā bezdarba risks Latvijā, jo īpaši ņemot vērā, ka arī nākotnē investīcijas, tajā skaitā - ārvalstu, koncentrēsies ap ekonomiskajiem centriem.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums jau pašlaik paredz iespēju NVA atbalstīt reģionālās mobilitātes pasākumus, kādi bijuši jau 2008.gadā. LM pieredze liecina, ka toreiz pieprasījums pēc atbalsta pasākumiem bija neliels, jo bija labvēlīga ekonomiskā situācija. Līdz ar krīzes sākšanos šos atbalsta pasākumus pārtrauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!