Foto: AFP/Scanpix
Lai "normalizētu" rindu pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem, Labklājības ministrija (LM) plāno mainīt palīglīdzekļu piešķiršanas kārtību, nosakot, ka steidzamības kārtā tie jāpiešķir tikai tiem cilvēkiem, kam tie nepieciešami, lai mācītos un strādātu.

Kā atzina labklājības ministre Ilze Viņķele (V), patlaban šis ir "ļoti sāpīgs jautājums", jo rindu nemitīgi papildina cilvēki, kam palīglīdzekļi pienākas steidzamības kārtā, tāpēc LM iesniegusi valdībā grozījumus palīglīdzekļu piešķiršanas noteikumos, kas paredz steidzamības kārtā tos nodrošināt tiem cilvēkiem, kam tas nepieciešams darbam vai mācībām.

Patlaban rinda pēc palīglīdzekļiem ir "samēra neviendabīga", bet pēc esošā regulējumā uz to skatās kā uz "monolītu masu", norāda Viņķele. Arī Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", kā arī invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" uzskata, ka tas ir pareizais virziens, kurā būtu jāiet, piebilda ministre.

Viņķele arī sacīja, ka pagājušajā gadā valdībā tika iesniegts informatīvais ziņojums, kurā teikts, ka rindu likvidēšanai nepieciešami papildu 3,8 miljoni latu. Ministre gan necerot uz papildu 3,8 miljoniem latu šogad, bet tomēr papildu līdzekļi šai jomai tiks pieprasīti.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē valdība tehnisko palīglīdzekļu nodrošinājumam piešķīra papildu 706 000 latu, kas uz laiku atrisināja jautājumu par tehnisko palīglīdzekļu pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Kopumā ar papildu piešķirtajiem līdzekļiem pērn tehnisko palīglīdzekļu nodrošinājumam bija paredzēti 2,69 miljoni latu, savukārt šogad šai jomai paredzēti aptuveni 1,19 miljoni latu.

Pērn septembrī rindā tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai gaidīja 10 909 personas, savukārt 2010.gadā tajā pašā laikā rindā bija 9917 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!