Labklājības ministrija (LM) rosina ar 2009. gadu noteikt piemaksu pie vecuma pensijas visiem pensionāriem neatkarīgi no pensijas apmēra un apdrošīnāšanas stāža, kā arī paaugstināt piemaksas apmēru līdz vienam latam. Tāpat LM sagatavotie grozījumi pensiju likumā paredz indeksēt visas pensijas.
Vidējais piemaksas apmērs, ieskaitot līdz 2009. gadam piešķirto piemaksu, būtu apmēram 34 lati. Lai īstenotu šīs ieceres, 2009. gadā papildus no valsts budžeta nepieciešami 133 miljonus latu.

Paaugstinot piemaksas apmēru, lielāku pensijas pieaugumu iegūs tieši tie pensionāri, kuri pensionējušies līdz 1996. gadam, kad nebija ieviesta individuāla sociālās apdrošināšanas iemaksu uzskaite. Taču saskaņā ar 1996. gadā ieviesto sistēmu, pensiju apmērs ir atkarīgs ne tikai no darba stāža, bet arī no katra cilvēka veiktajām sociālajām iemaksām.

Lai kompensētu inflācijas kāpuma radītos zaudējumus, LM vēlas ar2009. gadu indeksēt visas pensijas, neatkarīgi no to apmēra. Pašlaik tiek indeksētas tās pensijas, kas nepārsniedz 225 latus jeb pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru.

Šobrīd piemaksas pie vecuma pensijas ir 0,19 lati, bet no šī gada 1. jūnija piemaksas apmērs būs 0,40 lati par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1995. gada 31. decembrim.

Savukārt atbilstoši februāra beigās pieņemtajiem grozījumiem likumā par valsts pensijām, 1. aprīlī tiks indeksētas pensijas līdz 150 latiem, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu. Šī indeksācija skartu aptuveni 90% pensionāru.

LM sagatavotie grozījumi likumā "Par valsts pensijām" ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Par grozījumiem vēl būs jālemj valdībai un Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!