Foto: LETA

Pēc vairāku mēnešu ilgas izmeklēšanas Labklājības ministrija (LM) ir secinājusi, ka Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) direktore Regīna Simsone ir jāatbrīvo no amata, jo pārkāpumi ir pietiekami smagi, žurnālistus trešdien informēja LM Juridiskā departamenta juriskonsults un disciplinārlietu izmeklētājs Māris Knoks.

"Iestādes vadītājai Regīnai Simsonei ir pamats piemērot pietiekami bargu disciplinārsodu – atbrīvošanu no amata," sacīja Knoks.

Smagākie Simsones pārkāpumi ir dokumentu viltošana un pārkāpumi grāmatvedībā. Par Simsones atbrīvošanu galīgais lēmums būs jāpieņem valdībai, un šāds lēmumprojekts tiks virzīts uz tuvāko valdības sēdi.

Savukārt Simsones vietniecei Ingrīdai Misūnai tiks samazināta alga uz gadu 20% apmērā. Viņa turpinās strādāt aģentūrā un pašlaik turpinās pildīt arī SIVA vadītājas pienākumus.

Misūnai sods ir piemērots par diviem pārkāpumiem ‒ par vecākā automehāniķa, kas ir direktores vīrs, nosūtīšanu komandējumā neatbilstoši valdības noteiktajai kārtībai un viņa pienākumiem neatbilstoša projekta ietvaros, kā arī par vairāku telpu nomas līgumiem, kā dēļ budžetā izšķērdēti naudas līdzekļi.

Tas, vai SIVA notikusi naudas piesavināšanās, disciplinārlietas izmeklēšanas laikā nav noskaidrots, lai gan "vairāk ticams, ka ir notikusi piesavināšanās".

Aģentūrā 2011.gadā tika izsisti un anulēti čeki par kopumā 306 tūkstošiem latu. Kad tas atklājās, kopumā pret deviņām SIVA amatpersonām tika sāktas disciplinārlietas, jo naudas plūsmai nevarēja izsekot.

"Izslēgt risku, pateikt, ir vai nav nozagta nauda, nevar, jo grāmatvedības dokumenti neļauj izsekot darījumiem un faktiskajai plūsmai. Dokumenti šā iemesla dēļ tiks nodoti Ģenerālprokuratūrai. Ja tur konstatēs smagākus pārkāpumus, tiks pieņemti attiecīgi lēmumi. Ņemot vērā pazīmes, kas konstatētas disciplinārlietā – šo kļūdu biežums, uzkrītošā neprofesionalitāte ‒, vairāk ticams, ka tur ir notikusi piesavināšanās, bet bez pierādījumiem to nevaram pateikt," otrdien pēc izmeklēšanas beigām pastāstīja ministrijas pārstāvis Knoks.

Pašlaik grāmatvedības sistēma esot būtiski uzlabota un risks izsaimniekot līdzekļus vairāk nepastāvot. Prettiesiski noslēgtie līgumi esot lauzti, bet pie dažiem vēl tiek strādāts.

Vairākas amatpersonas kopš skandāla sākuma SIVA vairs nestrādājot. Taču atsevišķa informācija par iespējamiem pārkāpumiem nav apstiprinājusies.

Pēc Knoka teiktā, ne Simsone, ne Misūna savu vainu pārkāpumos neatzīst.

"Ne Simsone, ne Misūna savu vainu pārkāpumos neatzīst," uzsvēra Knoks.

Aģentūra BNS ar Simsoni sazinājās pērn novembrī disciplinārlietas izmeklēšanas laikā, un viņa finanšu pārkāpumus noraidīja. Viņa apgalvoja, ka nav neviena gadījuma, ka būtu runa par reāli pazudušu naudu. 2011.gadā kasē veikti aptuveni 8000 operāciju, un no tām 126 operācijās tika izdarīti labojumi, kas atbilstoši iegrāmatoti. Kļūdas radušās neprecīzas kasieru darbības dēļ.

SIVA mērķis ir veicināt cilvēku ar invaliditāti un personu ar funkcionāliem traucējumiem sociālo integrāciju, nodrošināt iespēju saņemt profesionālo rehabilitāciju un iegūt profesionālo vidējo vai pirmā līmeņa augstāko izglītību.

SIVA budžets veidojas no valsts finansējuma un pašu ieņēmumiem par sniegtajiem pakalpojumiem, kas gadā ir apmēram 700 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!