Strādājošajiem pensionāriem nebūtu jāmaksā ienākuma nodoklis no pirmā algas lata, uzskata Labklājības ministrija (LM). Tāpat kā visiem darba ņēmējiem, viņu algām būtu jāpiemēro neapliekamais minimums.
"Labklājības ministrija vairākkārt ir norādījusi, ka šāds solis uzlabotu pensionāru materiālo situāciju. Turklāt tas ir veids, kā darbaroku trūkuma apstākļos veicināt pensijas vecuma cilvēku iesaistīšanos darba tirgū. Ilgāks darba mūžs nozīmē arī lielāku pensiju," skaidro labklājības ministre Dagnija Staķe.

LM no savas puses iepriekš jau vairākkārt ir rosinājusi noteikt nodokļu atvieglojumus strādājošo pensionāru darba algai, nosakot, ka pensionāriem nebūtu jāmaksā nodoklis no neapliekamā minimuma. Patlaban neapliekamais minimums strādājošajiem noteikts 50 latu apmērā.

Valdība uzdevusi Finanšu ministrijai sadarbībā ar Labklājības ministriju un Ekonomikas ministriju sagatavot un līdz šī gada 1. decembrim iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus neapliekamā minimuma piemērošanai strādājošo pensionāru atalgojumam.

Patlaban likumdošana neapliekamo minimumu pensijām, kuras piešķirtas līdz 1996. gada 1. janvārim, nosaka pensijas apmērā neatkarīgi no pensijas lieluma. Savukārt pensijām, kuras piešķirtas vai pārrēķinātas pēc 1996. gada 1. janvāra, neapliekamais minimums ir 165 lati mēnesī jeb 1980 lati gadā.

Strādājošajiem pensionāriem neatkarīgi no pensijas apmēra ar ienākuma nodokli tiek aplikta darba alga no pirmā lata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!