Foto: DELFI

Šīs nedēļas laikā Labklājības ministrija (LM) iesniegs Saeimā Senioru konsultatīvās padomes lēmumu indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04, vienlaikus informējot deputātus par vienas organizācijas - Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) - prasību palielināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem, pastāstīja labklājības ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Marta Krivade.

"Labklājības ministrija tālāk virzīs modeli, par kuru panākta vienošanās Senioru konsultatīvajā padomē, kurā to atbalstīja arī citas seniorus pārstāvošas organizācijas," norādīja labklājības ministres pārstāve. Pensiju līdz 200 latiem indeksācija ir pamatots priekšlikums, ņemot vērā, ka valstī minimālā alga ir 200 lati, savukārt iztikas minimums ir 177 latu robežās, turklāt 87% Latvijas pensionāru saņem pensijas līdz 200 latiem, tādējādi no septembra pielikumu sajutīs lielākā daļa pensionāru, uzsvēra Krivade.

Kā ziņots, LPF valde šodien nolēma atbalstīt Senioru konsultatīvās padomes priekšlikumu indeksēt pensijas ar indeksu 1,04, tomēr ar nosacījumu, ka tiek indeksētas visas pensijas līdz 250 latiem, nevis 200 latiem, kā tika runāts iepriekš.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo federācija ir nobažījusies par to pensionāru labklājību, kuriem pensijas kaut par latu pārsniedz 200 latus. Šis variants no valsts budžeta 2013.gadā prasītu 12,3 miljonus latu, bet 2014.gadā - 37,2 miljonus latu, skaidroja Labklājības ministrijas pārstāvji.

Kā sacīja LPF priekšsēdētājs Andris Siliņš, federācija adresēs šo lūgumu Saeimai. Viņš gan piebilda: "Ja naudas nebūs, atgriezīsimies pie zemākā varianta."

Diskusiju ceļā LPF valde nonāca pie trīs iespējamiem pensiju indeksācijas variantiem. Pirmais paredzēja piekrist Senioru konsultatīvajā padomē nolemtajam, kam piekrita divi federācijas valdes locekļi no 15 klātesošajiem. Otrs variants paredzēja pastāvēt uz iepriekšējā LPF valdes sēdē nolemto - indeksēt pensijas, kuras nepārsniedz 300 latu diferencētā veidā ar indeksu 1,07. Šo modeli atbalstīja četri LPF valdes pārstāvji. Savukārt trešais, kā minēts, paredzēja piekrist indeksēt pensijas ar indeksu 1,04, bet paaugstināt pensiju slieksni līdz 250 latiem, par ko nobalsoja deviņi LPF valdes locekļi.

Kā iepriekš skaidrojusi labklājības ministre Ilze Viņķele (V), indekss 1,04 atspoguļo patēriņa cenu groza izmaiņas no 2009.gada līdz 2013.gadam. Visas pensijas līdz 200 latiem tiks indeksētas no šā gada septembra. To vidējais pieaugums varētu būt 4,60 lati. Šādam pensiju indeksācijas modelim 2013.gadā nepieciešami papildu nedaudz vairāk kā 10 miljoni latu, savukārt 2014.gadā 30,5 miljoni latu.

Tiklīdz tiks pieņemts gala lēmums par indeksāciju šogad, LM plāno sākt darbu pie nākamā gada pensiju indeksācijas modeļu izstrādes. Viņķele, jautāta, vai ministrija 2014.gadā neplāno atteikties no pensiju indeksācijas un tā vietā meklēt citus risinājumus senioru atbalstam, sacīja, ka atteikšanās no pensiju indeksācijas nenotiks. Par to ministre ir pārliecināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!