Foto: PantherMedia/Scanpix
Labklājības ministrija pieļauj, ka nākamgad varētu uzlaboties ekonomiskā situācija un pieaugt pašvaldību ieņēmumi, tāpēc valsts varētu samazināt līdzfinansējumu sociālajai palīdzībai, ko sniedz pašvaldības, turklāt nākamgad sociālajā budžetā varēs ietaupīt, jo būtiski samazināsies bezdarbnieku pabalsta saņēmēju skaits.

Tie ir daži no LM priekšlikumiem nākamā gada budžeta konsolidācijai, par kuru valdība šonedēļ sākusi diskusiju ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Šonedēļ valdība vienojās par "virzieniem" nākamā gada budžeta sabalansēšanai, un labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) raidījumā "Kas notiek Latvijā?" atklāja, ka sociālajā budžetā varētu ietaupīt līdz septiņiem miljoniem latu, "samazinot sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu intensitāti", 20 miljonu latu varētu iegūt, samazinoties pabalstu saņēmēju kontingentam, bet 24 miljonus latu – ģimenes valsts pabalsta reformas rezultātā.

Labklājības ministrija portālam "Delfi" skaidroja, ka sociālā drošības tīkla "intensitātes samazināšana" ir iespēja mazināt valsts "līdzfinansējuma apjomu pašvaldībām, ņemot vērā, ka situācija pamazām varētu uzlaboties gan attiecībā uz pašvaldību ienākumiem, gan arī attiecībā uz iedzīvotāju sociāli ekonomiskajiem apstākļiem". LM gan uzsver, ka tas neietekmēs pašvaldību iedzīvotājus, kas pieteiksies sociālajai palīdzībai.

LM arī skaidro, ka 20 miljonus latu varēs ietaupīt, ņemot vērā precizētus datus par sociālās apdrošināšanas pabalstu un pensiju saņēmēju skaitu. "Tas nenozīmē, ka kāds pabalsts tiek samazināts. Lielākoties tas attiecas uz bezdarbnieku pabalsta kontingenta samazinājumu. Tas nozīmē, ka samazinās to bezdarbnieku skaits, kuriem ir tiesības uz pabalstu," teikts ministrijas skaidrojumā.

LM arī ir redzējums par turpmāko ģimenes valsts politikas attīstību un ģimenes valsts pabalsta reformu, taču tā ir tikai vīzija, par kuru vēl diskutēs ar visām iesaistītajām pusēm. LM uzsver, ka šobrīd būtiskākais ir "nodrošināt, lai reformas rezultātā neciestu neviena sociālā grupa un lai atbalstu saņemtu visas sociālās grupas". Viens no iespējamiem virzieniem ir atbalsta sniegšana ekonomiski aktīvajām ģimenēm ar bērniem, izmantojot iedzīvotāja ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu. Savukārt tās ģimenes, kuras neatrodas darba tirgū, ģimenes valsts pabalsta ekvivalentu varētu saņemt, izmantojot pašvaldību sociālo palīdzību.

Jau ziņots, ka koalīcija vienojusies par dažādiem 2012.gada budžeta konsolidācijas pasākumiem kopumā 70-80 miljonu latu apmērā. Plašāku informāciju par šiem pasākumiem gan koalīcijas partneri pēc sēdes atklāt nevēlējās, norādot, ka vispirms jābūt zināmam provizoriskajam nākamā gada budžeta konsolidācijas apmēram.

FM ar starptautisko aizdevēju misijas ekspertiem šīs nedēļas laikā jāpanāk vienošanās par provizorisko 2012.gada budžeta konsolidācijas apmēru, bet pirmdien, 11.aprīlī, notiks kārtējā koalīcijas partiju sadarbības padomes sēde, kur šis jautājums tiks apspriests detalizētāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!