Ņemot vērā aizvien pieaugušo darba devēju vēlmi savos uzņēmumos nodarbināt viesstrādniekus no ārvalstīm, Labklājības ministrija (LM), uzsver, ka darbaspēka piesaistei no citām valstīm ir jābūt pārdomātai.
Lai izvairītos no tālejošām sociālajām sekām, minētā problēma ir jāizdiskutē, un valdībai kopīgi ar sociālajiem partneriem jāatrod abām pusēm pieņemams kompromiss, norāda ministrija.

Speciālisti norāda, ka, vērtējot jautājumus, kas saistīti ar atvieglotu darba atļauju saņemšanas kārtību, nevar ņemt vērā tikai uzņēmēju intereses, bet jāatceras arī apstāklis, ka Latvijā vēl aizvien ir liela darbaspēka rezerve, kura netiek iesaistīta darba tirgū.

Lai gan valsts darba tirgus tuvākajā laikā netiks pilnībā atvērts trešo valstu pilsoņiem, LM ir izstrādājusi grozījumus noteikumos, kas paredz samazināt darba izsaukuma apstiprināšanai iesniedzamo dokumentu skaitu.

Tāpat ministrija rosinājusi ieviest vienas pieturas aģentūras principu attiecībā uz ārzemnieka legālu uzturēšanos un nodarbinātību Latvijā. Tā rezultātā ārzemnieks saņemtu vienotu uzturēšanās un darba atļauju. Jaunā sistēma atvieglotu arī administratīvās procedūras darba atļaujas saņemšanai.

Turklāt šobrīd Iekšlietu ministrijā ir izveidota darba grupa ar migrācijas politiku saistītajos jautājumos, kurai līdz 2006.gada beigām Ministru kabinetā ir jāiesniedz koncepcijas projekts par migrācijas politiku saistībā ar nodarbinātību. Koncepcijas ietvaros, izvērtējot situāciju darba tirgū, plānots piedāvāt papildus risinājumus darba atļaujas saņemšanas sistēmas pilnveidošanai un vienkāršošanai u.c.

Pēc LM rīcībā esošās statistikas NVA 2006.gada 1.pusgadā apstiprināti 329 izsaukumi trešo valstu iedzīvotājiem. 2006.gada jūlija beigās valstī reģistrēti vairāk kā 73 tūkst. bezdarbnieki un vairāk kā 16 tūkst. brīvās darba vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!