Foto: LETA

No Rīgas logo konkursā iesniegtajiem darbiem dažos ir saskatāmas arī labas idejas, kas var kalpot tālākai diskusijai īstā pilsētas logo izveidei, sacīja Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un mākslinieks Aigars Bikše.

Viņš minēja, ka no iesniegtajiem darbiem jau redzams, ka tos veidojuši profesionāli un mazāk profesionāli cilvēki, taču galvenā problēma ir tā, ka konkursā netika doti skaidri norādījumi, tādēļ arī iesniegtie darbi ir tik dažādi.

Mākslinieks Rīgas logo konkursu salīdzina ar kleitas radīšanu, proti, ja cilvēks pasūta, lai viņam uzzīmē skici kleitai, nepasakot, kur ar šo kleitu plāno doties, piemēram, uz operu vai mežu, tad īsti tur neko nevar uzzīmēt.

"Mākslinieki var izdarīt visu, ja tiek dotas skaidras norādes. Skaidrs, ka tādas lietas kā Rīgas logo, netop viena gada laikā. No iesniegtajiem darbiem redzams, kam līdz rezultātam vēl ir ļoti tālu. Kaut kādi graudi tajā visā ir atrodami, pie kuriem var turpināt strādāt, diskutēt un attīstīt," vēstīja Bikše. Viņš norādīja, ka konkursā iesniegtas gan interesantas, gan trakas idejas. Starp trakajām idejām mākslinieks nosauc piedāvāto pilsētas logo ar zobenu, jo viņš negribētu, ka Rīga saistās ar zobenu.

Tajā pašā laikā mākslinieks atzinīgi novērtē, ka pilsēta šādā veidā komunicē ar saviem pilsētniekiem.

Savukārt māksliniece modes dizainere Elita Patmalniece atzina, ka visus piedāvātos logo uzskata par briesmīgiem. Viņasprāt, pilsētas logo jābūt "gruntīgam", nevis pavieglam.

Jau ziņots, ka Rīgas domes sociālā tīkla "Facebook" vietnē ir izvietotas astoņas Rīgas logo un saukļu idejas, kuras konkursa vērtēšanas komisija atzinusi par labākajām. Iedzīvotāji par tām aicināti balsot līdz 19. novembrim.

Atbilstoši konkursa nolikumam tagad lēmums jāpieņem rīdziniekiem. Ikviens aicināts atbalstīt to darbu, kas patīk vislabāk un kas precīzāk raksturo Latvijas galvaspilsētu. Pēc žūrijas komisijas locekļu priekšlikuma, paredzēta arī iespēja balsot pret visiem piedāvātajiem variantiem. Katrs iedzīvotājs var nobalsot par savu favorītu tikai vienu reizi.

Starp vietnē izvietotajām idejām logotipam izmantoti iepriekš ar Rīgu neasociēti simboli - integrētas senlatviešu zīmes, lauvas simbols, zvaigznes, sirdis un citi. Starp saukļiem ir tādi varianti kā "Pilsēta, kur ceļi krustojas", "Rīga - sena un moderna", "Īstā pilsēta..." un citi.

Konkursa mērķis ir atrast radošākās, mūsdienīgākās un saturīgākās idejas Rīgas vizuālajai identitātei, skaidro domē. Labākā logo autors balvā saņems 2500 eiro, bet saukļa autors - 1000 eiro.

Ar šo konkursu pašvaldība cer atrast ideju vienotam pilsētas logo, kas turpmāk brīvi tiktu izmantots dažādiem mērķiem, nodalot oficiālo Rīgas pašvaldības ģerboni kā pilsētas simboliku. Rīgai pašreiz nav viena konkrēta pilsētas logo. Kā pilsētas simbols aktīvi tiek izmantots pašvaldības ģerbonis, kas oficiāli apstiprināts Valsts heraldikas komisijā un kura lietošanu regulē attiecīgi normatīvi. Ne visiem pasākumiem un situācijām der pašvaldības ģerbonis kā Rīgas simbolika, tādēļ dome vēlas radīt "brīvāk izmantojamu" pilsētas logotipu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!