Foto: F64

Reaģējot uz Kultūras ministrijas (KM) vēstuli, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) vadība atcēlusi plašu ažiotāžu raisījušo Jaungada pasākumu bibliotēkas restorāna telpās, otrdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Pasākuma rīkotāji aģentūra "Sweet Events" patiesību sola meklēt tiesas ceļā.

Vēstīts, ka kompānija "Sweet Events" sākotnēji ieplānojusi svinību programmu, kurā pulksten 22.55 tika plānota Krievijas prezidenta Vladimira Putina Jaungada uzrunas kopīga skatīšanās. Pēc tās pulksten 23.55 programma paredzēta arī Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna.

Kā portālam "Delfi" skaidro LNB preses pārstāvis Augusts Zilberts, programmas melnraksts, kuru "Sweet Events" iesniedzis jau pirms pusotra mēneša, tūlītēji ticis noraidīts. Tiesa gan, pirmdienas vakarā minētais sākotnējais programmas melnraksts izplatījies soctīklos un izraisījis nepamatotu ažiotāžu.

Pasākuma rīkotāji Jaunā gada sagaidīšanu gan Gaismas pilī, gan arī Melngalvju namā bija iecerējuši secīgi pēc trīs laika zonām, proti, Krievijas, pašmāju un Eiropas laika, ņemot vērā to, ka Jauno gadu Rīgā svin arī daudz ārzemnieku. Pēc neoficiālās informācijas, pasākums LNB restorānā, arī pateicoties saceltajai ažiotāžai, jau bija izpārdots, vēsta "LNT Ziņas".

Tomēr otrdien asi reaģējusi KM. Valsts sekretārs Sandis Voldiņš bibliotēkas vadībai nosūtījis vēstuli, kurā uzsver, ka šāda rakstura pasākumu plānošana ir stipri apšaubāma un jau šobrīd ir radījusi negatīvas sekas bibliotēkas tēlam:

"Vēlamies uzsvērt, ka normatīvajos aktos definētais institūcijas mērķis dod skaidras vadlīnijas par Latvijas Nacionālās bibliotēkas īpašo lomu Latvijas valsts un kultūras vērtību saglabāšanā un Latvijas valsts iedzīvotāju izglītības misijā. Kā nacionālas nozīmes intelektuālajam un kultūras centram, plānojot ikvienu pasākumu bibliotēkas telpās, īpaša uzmanība ir pievēršama pasākuma saturam – tai skaitā arī attiecībā uz privātu pasākumu rīkotāju komercpasākumiem. Uzsveram, ka bibliotēkas telpās nav pieļaujama pasākumu organizēšana, kas ir pretrunā ar Latvijas valsts vērtībām un to saglabāšanu."

KM arī nosoda sākotnēji plānoto programmu ar Jaunā gada sagaidīšanu pēc Krievijas laika un uzrunu. Lai arī pasākuma programma ir mainīta, vēstulē teikts, ka šāda rakstura pasākumu iespējamā plānošana bibliotēkas telpās jau šobrīd LNB ir radījusi negatīvas sekas, kas nav savienojamas ar LNB misiju un mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!