Foto: LETA
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunajā ēkā konstatētais baltais šķidrums - kalcija hidroksīda nogulsnes -, kas izdalījies šuvju vietās, ir normāla būvprocesa pazīme, atzinis būveksperts un Rīgas Tehniskās universitātes profesors Juris Biršs, kurš šodien apsekoja LNB ēkas labiekārtojuma arhitektūras izbūvēto daļu.

Kā informēja Kultūras ministrijas (KM) LNB projekta īstenošanas darba grupas eksperts Jānis Dripe, Biršs atzinis, ka būvvaldes norādītās nepilnības ir novērstas vai ir novēršanas procesā un to raksturs nekādā veidā nevar kavēt ēkas nodošanu ekspluatācijā. Tehnoloģiskās vai kvalitātes nepilnības neesot saistītas ar labiekārtojuma atbalsta sienu vai citu elementu konstruktīvo noturību.

Birša atzinuma rakstisko versiju Rīgas būvvalde saņems ceturtdien, 5.jūnijā, norādīja Dripe. Būveksperts sniegs arī rekomendācijas baltā šķidruma minimalizēšanai.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi vairākas nepilnības "Gaismas pils" jaunbūvē. Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs atklāja, ka uz "Gaismas pils" atbalsta sienām un kāpnēm izdalās nezināmas izcelsmes balts šķīdums, kura cēloņi un ietekme nav zināma, tāpēc bija vajadzīga sertificēta eksperta izvērtējums par šķīdumu un tā ietekmi.

KM bija vērsusies būvvaldē, lai lūgtu papildu piecas darba dienas laika nepilnību novēršanai, pastāstīja Vircavs. Viņš norādīja, ka kaut arī teorētiski visa dokumentācija būvvaldē iesniegta 20.maijā, atklājies, ka virkne dokumentu vēl nav kārtībā. Vairākus atzinumus būvnieki izskatīšanai būvvaldē iesnieguši dokumentu izvērtēšanas laikā. Pēdējie izpildmērījumu dokumenti būvvaldē saņemti tikai aizvakar, un tie vēl jāizvērtē, savukārt citos izpildmērījumos atklātas novirzes no projekta.

Būvvaldes speciālisti arī norādījuši, ka daudzviet labiekārtošanas un apdares darbi nav veikti "maksimāli rūpīgi un kvalitatīvi". Būvnieki joprojām nav saņēmuši pozitīvu Rīgas domes Satiksmes departamenta atzinumu. Būvvaldē iesniegts departamenta atzinums ar dažādām piezīmēm, kas jānovērš līdz 30.maijam, taču nav apliecinājuma, ka šie darbi būtu paveikti. Konstatēts, ka bibliotēkas ēkā nav ievērotas visas vides pieejamības prasības - nav marķējuma uz pirmā un pēdējā kāpņu pakāpiena, kā arī uz ieejas durvju logu stikliem.

Ņemot vērā pasūtītāja lūgumu, būvvalde pagarinājusi ekspluatācijā pieņemšanas komisijas sastāva noteikšanas termiņu līdz 10.jūnijam.

Jau ziņots, ka LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecības izmaksas prognozētas 163,06 miljoni eiro, taču projekta īstenošanas laikā "Gaismas pils" izmaksas pieaugušas līdz 256,1 miljonam eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!