Foto: LETA

Padziļinātākas diskusijas par iespējamo sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli Latvijā gaidāmas otrdien, 7. jūnijā, valdības sēdē, tomēr konkrēts šī projekta īstenotājs varētu būs zināms pēc diviem mēnešiem, pirmdien, 6. jūnijā, preses konferencē pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes pavēstīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Pirmdien, 6. jūnijā, notikušajā koalīcijas partiju sanāksmē politiķi pārrunājuši jautājumu par potenciālā LNG termināļa projektu Latvijā, tiesa, runātā detaļas netika atklātas.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mediju pārstāvjus informēja, ka otrdien valdība izskatīs Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotu ziņojumu par LNG termināļa būvniecību Latvijā, kas stiprinās valsts energodrošību.

Savukārt Indriksone stāstīja, ka otrdien valdība izskatīs EM ziņojumu, kurā būs sniegta detalizēta informācija par LNG termināļa projektu un ministri varēs lemt par tālākajiem soļiem.

Pēc ekonomikas ministres teiktā, eksperti vērtē potenciālo LNG termināļa projektu, ņemot vērā to, vai šis projekts ir īstenojams bez valsts atbalsta, vai tas balstās uz biznesa pamatiem un darbosies ilgtermiņā. Tāpat tiek vērtēts tas, cik ātri termināļa projekts varētu tikt īstenots.

Indriksone atzina, ka patlaban minētajiem kritērijiem atbilst divu investoru piedāvājumu, bet detaļas ministre neatklāja, sakot, ka projektu pieteikumi vēl tiks padziļināti vērtēti un konkrēts projekta īstenotājs varētu tikt nosaukts pēc diviem mēnešiem.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) uzsvēra, ka valsts enerģētiska neatkarība no ekonomikas viedokļa patlaban ir pats svarīgākais jautājums. Saistībā ar procesu, kādā patlaban tiek vērtēti potenciālie LNG termināļa projekti, partijai "Konservatīvie" ir virkne jautājumu, tostarp, vai LNG termināļa atlases procesā tiek ņemts vērā risinājums, kurā tiktu iesaistīta arī Inčukalna pazemes gāzes krātuve.

"Valdībā jābūt diskusijai augstā, kvalitatīvākā līmenī, ar ekspertu iesaisti, kuri pateiks, kas ir visizdevīgākais ilgtermiņā. To pateiks eksperti, nevis politiķi ar vājām zināšanām šajā nozarē," pauda Bordāns un atturējās atklāt nekompetento politiķu vārdus.

Vienlaikus politiķis pauda pārliecību, ka LNG termināļa projekts Latvijā jāīsteno ar starptautisku investīciju piesaisti, "vēlamākais – no Rietumu sabiedrotajiem, kas nodrošina NATO klātbūtni Latvijā".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aprīlī paziņoja, ka Latvija būvēs savu sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli, bet Ekonomikas ministrija (EM) kopā ar potenciālajiem LNG termināļa attīstītājiem ir vērtēs šāda termināļa atrašanās vieta.

Iepriekšējais ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pieļāva, ka LNG terminālis Latvijā varētu sākt darboties 2023. gadā vai 2024. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!