Valsts valodas centra Kontroles daļas vecākā inspektore ir noformējusi administratīvo protokolu par nelikumīgu "ō" lietošanu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 3.septembra sezonas atklāšanas koncerta afišā vārdos "simfōnija", "sezōna", "mažōrā", informēja Valsts valodas centra Kontroles daļas vadītājs Antons Kursītis.
Nepamatoti lietojot "ō" afišā, LNSO ir pārkāpusi Valsts valodas likuma 23.panta 1.daļas prasības, kas paredz, ka oficiālajā saziņā latviešu valoda lietojama, ievērojot spēkā esošās literārās valodas normas.

Tā kā LNSO sezonas atklāšanas koncerta afišā ietvertā informācija skāra likumīgas sabiedriskās intereses un bija izvietota sabiedrības informēšanai sabiedrībai pieejamās vietās, tad tai jābūt pareizā latviešu valodā, ievērojot spēkā esošās literārās valodas normas, paskaidroja Kursītis.

Par Valsts valodas likuma 23.panta 1.daļas prasību neievērošanu administratīvi sodīta LNSO reklāmas un sabiedrisko attiecību vadītāja Inguna Upīte. Viņai ir izteikts brīdinājums.

Kā paskaidroja filoloģijas zinātņu doktore Ina Druviete, kopš 1906.gada latviešu valodas ortogrāfijas reformas latviešu literārajā rakstu valodā "ō" netiek lietots, un neviens valodnieks nav rosinājis to ieviest.

Garais "ō" parādījās līdz ar LNSO jaunā vizuālā tēla ieviešanu, kura autors ir mākslinieks Kirils Kirasirovs. Viņa veidotajā jaunajā LNSO interneta mājaslapā šis muzikālais kolektīvs tiek dēvēts par "Latvijas Nacionālo simfōnisko orķestri", un tā visbiežāk atskaņotais skaņdarbs dēvēts par "simfōniju". Bet LNSO galvenais viesdiriģents Gints Glinka nodēvēts par Gintu Gļinku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!