Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmis vērsties pret tā dēvētajām "deputātu kvotām", prasot no parlamentāriešiem vairāk atklātības, svētdien, 10. septembrī, vēstīja raidījums LNT Ziņas sešos.

"Deputātu kvotas" ir ierasta prakse, kad, veidojot valsts budžetu, deputātiem – galvenokārt tikai no koalīcijas partijām – tiek atvēlēta nauda dažādu projektu finansēšanai pēc viņu ieskatiem. Arī nākamā gada budžetā šim mērķim iecerēts paredzēt aptuveni 2,8 miljonus eiro.

KNAB skaidro, ka no likuma viedokļa viss ir kārtībā. Deputātiem ir tiesības iesniegt savus priekšlikumus, kādiem mērķiem izlietot nodokļu maksātāju naudu. Taču KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča "kvotas" kritizē par to, ka šāds naudas dalīšanas veids ir necaurskatāms un nesaprotams. Tāpēc birojs ir sagatavojis izmaiņas Saeimas kārtības rullī.

"Mēģināsim šo jautājumu risināt caur atklātības prizmu, nosakot deputātiem pienākumu, līdzīgi kā jebkuru likuma grozījumu iesniegšanas gadījumos, tomēr identificēt, ar kādām personām viņi ir tikušies, ar kādām personām viņi ir diskutējuši par minētajiem jautājumiem, kāds ir konkrētā grozījuma pamatojums," skaidroja Jurča.

Tāpat tiek piedāvāts papildināt Saeimas deputātu Ētikas kodeksu, nosakot, ka jaunās kārtības neievērošana ir pārkāpums.

Sagatavotās izmaiņas KNAB plāno iesniegt nākamajā mēnesī. Vispirms par tām būs jālemj valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!