Foto: LETA

Rīgas brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam un viņa vietniekam Aigaram Pečakam piemērotais drošības līdzeklis ir dzīvesvietas maiņas paziņošana, piektdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Kalnmeiers apliecināja, ka sazinājies ar procesa virzītāju un varot publiski apstiprināt, ka 12.oktobrī nolemts sākt kriminālvajāšanu pret Loginovu un Pečaku par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Amatpersonām noteikts drošības līdzeklis paredz, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā viņiem jāinformē prokuratūra par jauno adresi. Cits drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt amatu - nav piemērots.

Kalnmeiers skaidroja, ka drošības līdzekli piemēro atkarībā no pretdarbības un procesuālo pienākumu pildīšanas vai nepildīšanas fakta. Konkrētajā gadījumā pretdarbība nav konstatēta un nav arī konstatēts, ka viņi kriminālprocesā nepildītu procesuālos pienākumus.

Loginovs un Pečaks apsūdzības nav saņēmuši, jo katrs attiecīgi atrodas komandējumā un atvaļinājumā ārpus valsts. Ģenerālprokurors domā, ka abiem nākamās nedēļas laikā tiks izsniegtas apsūdzības.

Valsts policija trešdien publiski paziņoja par lietas nodošanu prokuratūrai. Policija vien apstiprina, ka divām Rīgas brīvostas amatpersonām inkriminētais noziegums ir saistīts ar prēmiju izmaksu. Ar brīvostu saistīti avoti aģentūru LETA iepriekš informēja, ka lieta saistīta ar prēmiju izmaksu brīvostā pirms vairākiem gadiem - ostas valde savulaik nolēmusi, ka atkarībā no brīvostas darba rezultātiem ostas pārvaldes darbiniekiem tiks izmaksātas prēmijas, taču reālā prēmiju izmaksa notikusi brīdī, kad valdība nolēmusi, ka prēmijas maksāt nedrīkst. Ostas valdes lēmums savukārt bijis pieņemts vēl pirms valdības lēmuma.

Saņemot oficiālu informāciju no prokuratūras, Rīgas brīvostas valdes pārstāvji pēc satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) aicinājuma sasauks brīvostas valdes ārkārtas sēdi, kurā vērtēs Loginova atbilstību ieņemamam amatam.

Pēc revīzijas Rīgas Brīvostas pārvaldē Valsts kontrole pirms vairākiem gadiem tiesībsargājošās iestādēs vērsās par vairākiem pārkāpumiem brīvostas darbībā. Valsts kontrole norādījusi, ka pārvaldes nelietderīgu lēmumu rezultātā ir radušies zaudējumi vismaz 573 314 eiro apmērā.

Valsts kontrole arī informējusi, ka ir nepamatoti izlietoti 538 214 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!