Liepājas mērs Uldis Sesks paudis neizpratni par Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) lēmumu atbalstīt reģionālo olimpisko centru izveidi Valmierā un Rēzeknē, tā noraidot Liepājas priekšlikumu veidot daudzfunkcionālu olimpisko sporta centru. Savukārt LOK izpildkomitejas loceklis Aivars Lembergs norādījis uz Liepājas projekta neatbilstību LOK kritērijiem.
Sesks uzskata, ka LOK, noraidot Liepājas pieteikumu, neatbalsta "liela un sporta potencēm bagāta reģiona sadarbības priekšlikums attīstīt bāzi augstas klases sportistu sagatavošanai," BNS informēja Liepājas domes preses sekretārs Aigars Štāls.

"Man nav skaidrs, pēc kādiem kritērijiem vadījās LOK locekļi, izšķiroties par šādu risinājumu - LOK ir jāuzņemas atbildība par Lejaskurzemes reģionam objektīvi nepieciešamā olimpiskā centra noraidīšanu. Tas, manuprāt, ir pretrunā ar LOK pamatnostādnēm veicināt sporta attīstību ārpus Rīgas un augsta līmeņa sportistu sagatavošanu visos Latvijas reģionos," paudis Liepājas domes priekšsēdētājs.

Pēc Seska domām, ir noraidīta arī vispārēja reģiona iedzīvotāju vajadzība pēc sporta un kultūras objektiem, kā arī apgrūtināta labi sagatavota projekta realizācija.

LOK līdzdalība jaundibināmo olimpisko centru finansēšanā 2002.gadā ir paredzēta 259 000 latu apjomā, no kuriem 90 000 latu ir paredzēti Valmieras olimpiskajam centram, bet 87 000 latu - Rēzeknei. Savukārt Liepājai LOK piedāvāja veidot atsevišķu olimpisko sporta veidu, šim mērķim piešķirot 20 000 latu.

Sesks uzskata, ka summas "lielums" norāda uz attieksmi pret liepājnieku piedāvājumu - kopumā Liepājas reģionālajā Olimpiskajā centrā ir plānots ieguldīt četrus miljonus latu, un tas kalpotu par augstvērtīgu treniņu un sporta sacensību bāzi gan olimpiskajiem sporta veidiem - džudo, peldēšanai un galda tenisam -, gan arī bumbu spēlēm un citiem sporta veidiem. Centrs nodrošinātu liela mēroga biznesa, kultūras un izklaides pasākumu organizēšanu.

"Iebilstu pret apgalvojumu, ka mūsu projekts, atšķirībā no valmieriešiem, ir sliktāks, jo ar to esam vēlējušies risināt tikai vietējās pašvaldības problēmas. Šādam atzinumam nevaru piekrist, jo jau labu laiku pirms LOK sēdes Liepājas pašvaldība vairākkārt ir apliecinājusi savu gatavību dibināt un attīstīt reģionālo olimpisko centru, ieguldot finansējumu un nodrošinot nepieciešamo infrastruktūru. Šogad izstrādājām biznesa plānu tieši reģionālā Olimpiskā centra izveidei ar mērķi veicināt olimpisko kustību un kopējo reģiona attīstību sporta un kultūras jomā," klāstīja Sesks.

Viņš uzskata, ka LOK lēmums parāda, ka "pašvaldības vēlme un spēja realizēt šādu projektu kādam ir nevēlama".

Sesks arī uzsvēris, ka Liepājas reģionālā Olimpiskā centra konceptuālo biznesa plānu augstu novērtējusi "Saku Suurhall" vadība Tallinā (Igaunija), kas nopietni apsverot sadarbības iespējas ar Liepāju šāda sporta centra izveidē, nodrošinot kvalitatīvu finansu administrēšanu, mārketingu un objekta praktisko funkcionēšanu.

Liepājas mērs arī norādījis, ka "Saku Suurhall" šobrīd esot lielākais un modernākais izklaides, sporta un kultūras sarīkojumiem paredzētais objekts Baltijas valstīs: ""Saku Suurhall" ir tā pati halle, kur šogad notiks Eirovīzijas konkurss. Tas ir kolosāls piemērs, kā var izveidot sadarbību starp valsts, pašvaldības un privātajiem naudas ieguldītājiem. Liepāja plāno iet līdzīgu ceļu, un žēl, ka, pat neuzklausot viedokli, izmēģinājuma projekts tiek noraidīts. Tāpēc es aicinu LOK lēmumu par Liepājas reģionālā olimpiskā centra izveidi pārskatīt."

Turpretim LOK izpildkomitejas loceklis Ventspils mērs Aivars Lembergs pirmdien, komentējot Seska izteikumus, norādīja, ka Liepājas domes iesniegtais materiāls par reģionālā olimpiskā centra izveidi neatbildis LOK izpildkomitejas apstiprinātajiem kritērijiem un tāpēc ticis noraidīts.

"Iesniegtais materiāls bija ļoti vājš, un nav ne mazākā pamata šobrīd runāt par reģionālā olimpiskā centra veidošanu Liepājā," sacīja Lembergs.

Lembergs uzskata, ka Liepājas mēra neapmierinātības pamatā ir "neizpratne, par ko iet runa - viņi jauc divas dažādas lietas - olimpiskā centra izveidošanu un sporta būvju celtniecību. Tās ir absolūti atšķirīgas lietas."

Lembergs skaidroja, ka reģionālajiem olimpiskajiem centriem un sporta veidu olimpiskajiem centriem ir atšķirīgi kritēriji un prasības. Liepājas priekšlikums atbilstot sporta veidu olimpiskajam centram.

"Pirms iesniegt dokumentus, vispirms ir jāizlasa LOK attiecīgos nolikumus," piebilda Lembergs.

BNS jau ziņoja, ka LOK izpildkomitejas sēdē 11.aprīlī atbalstīts Valmieras un Rēzeknes pieteikums veidot reģionālos olimpiskos centrus. LOK arī piedāvāja Jelgavai, Liepājai, Cēsīm un Gulbenei veidot sporta veidu centrus.

Patlaban vienīgais reģionālais olimpiskais centrs Latvijā darbojas Ventspilī, bet Siguldā, Limbažos, Gulbenē un Daugavpilī funkcionē sporta veidu olimpiskie centri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!