Foto: LETA
Pieminot 75. gadadienu kopš komunistiskā režīma represijām, Latvijā otrdien notiks vairāki atceres pasākumi.

1941. gada 14. jūnija naktī Latvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā daudzus tūkstošus ģimeņu pamodināja bruņoti vīri, lai paziņotu, ka dažu minūšu laikā ir jāsakravājas, un nogādātu viņus vilcienu stacijā. Tur jau gaidīja mājlopu pārvadāšanai domātie vagoni, kuros apcietinātie tika nogādāti Sibīrijā.

Šajā dienā vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika represijas arī pret Latvijas armijas karavīriem Litenes un Ostroviešu nometnē.

Pieminot Komunistiskā genocīda upurus, Rīgā otrdien notiks vairāki pasākumi – piemiņas brīži pie Brīvības pieminekļa, Šķirotavas un Torņakalna stacijās, konference, kā arī Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes "Dievs, Tava zeme deg!" atskaņojums u.c.

Piemiņas pasākums pie Šķirotavas stacijas notiks pulksten 10, bet pie Torņakalna stacijas – pulksten 15.

Melngalvju namā pulksten 10 sāksies konference "75 gadi kopš 1941. gada 14. jūnija deportācijas", kuru atklās Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pulksten 12:35 politiski represētie dosies gājienā no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli. Savukārt tam sekos atceres pasākums un ziedu nolikšana pieminekļa pakājē.

Pasākumos pie Brīvības pieminekļa pulksten 13 piedalīsies arī Vējonis un Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kā arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) un deputāti.

Ārlietu ministrijā pulksten 14:30 notiks deportācijas 75. gadadienai veltīts piemiņas pasākums "Apsūdzība: Ārlietu dienesta darbinieks. 1941.gada 14.jūnijs".

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas atcerei veltīti arī vairāki koncerti – pulksten 17 Melngalvju namā notiks koncerts "Aizvestajiem", pulksten 19 Mazajā ģildē notiks koncerts "Neaizmirsti", bet Rīgas Doma koncerta programmā "Dona Eis Requiem" iekļauts Gabriela Forē "Rekviēms op. 48", kura atskaņojumā piedalīsies solisti Evija Martinsone, Krišjānis Norvelis, Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un orķestris "Rīga".

Gan Rīgas Latviešu biedrības namā, gan Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā pulksten 19 skanēs Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantāte "Dievs, Tava zeme deg!", bet koncertzālē "Lielā ģilde'' notiks koncertiestudējums "Sarkanais vilciens" ar Jura Kulakova mūziku, vēsta aģentūra LETA.

Piemiņas pasākumi notiks arī Valmierā, kur godinot 14. jūnijā izsūtīto piemiņu, tiks atklāta Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva virtuālās izstādes "1941. gada 14. jūnijs Latvijas apriņķos" sadaļa "1941.gada 14. jūnija deportācija Valmieras apriņķī". Tāpat paredzēts piemiņas brīdis.

Komunistiskā genocīda upurus piemiņas dienas pasākumi plānoti arī Daugavpilī un citviet.

14. jūnijā tika deportēti vairāk nekā 15 425 Latvijas iedzīvotāji, tostarp 3751 bija bērns vecumā līdz 16 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!