Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Aleksejs Loskutovs pirms ievēlēšanas amatā esot ticies ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu un Tautas partijas ierindas biedru Andri Šķēli, trešdien intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" atzīst Loskutovs.
Loskutovs norāda, ka "no vienas puses abi šie kungi [Šķēle un Lembergs] ir pielikuši roku pie manis iecelšanas šajā amatā. No otras puses, birojs ir gan ierosinājis krimināllietu digitālās televīzijas sakarā, gan arī turpina sniegt prokuratūrai nepieciešamo attiecībā uz šīs lietas izmeklēšanu. Birojs arī ļoti aktīvi palīdz prokuratūrai izmeklēt Ventspils amatpersonu krimināllietu, un, kā zināms, šīs lietas sakarā jau ir aizturētas vairākas amatpersonas, un tāpēc viņu personiskās antipātijas pret biroju ir acīmredzamas."

"Lemberga kungam ir personiskas antipātijas pret mani, jo es neizpildīju viņa personisku lūgumu atstāt amatā Ilmāru Bodi, kad viņš tika atstādināts no amata saistībā ar atrašanos darba vietā psihotropo vielu ietekmē," sacīja Loskutovs.

Viņš laikrakstam kategoriski neapgalvoja, ka premjera Aigara Kalvīša lēmums viņu atstādināt no amata būtu bijis Šķēles vai Lemberga interesēs.

"Es negribu būt tik kategorisks, jo birojs ir veicis un veic ļoti daudz pārbaužu, skarot dažādas personas. Turklāt birojs veic arī politisko partiju finansēšanas kontroli, un ir jau vairākkārt sodījis valdošās koalīcijas partijas…Šis jautājums, iespējams, ir jāskata saistībā ar to, kas notiek uz visas plašās politiskās skatuves un arī aiz tās. Varbūt briest kādas nopietnas pārmaiņas valstī vai valdībā, un tagad tiek izmantots tāds kā juku brīdis, lai padarītu biroju pēc iespējas nekaitīgāku," sacīja Loskutovs.

Viņš norādīja, ka pirms apstiprināšanas KNAB priekšnieka amatā bija aicināts tikties atsevišķi ar "katru no šiem kungiem [Šķēle un Lembergs] – viņi gribēja iepazīties, lai saprastu, kas ir cilvēks, kurš kandidē uz šo amatu. Ņemot vērā, kāds bija Šķēles un Lemberga statuss uz to brīdi – viens bija kādas partijas ierindas biedrs, bet otrs – provinciālas pilsētas pašvaldības vadītājs, ir acīm redzams, ka viņiem bija ietekme attiecībā uz manis iecelšanu amatā," sacīja Loskutovs, norādot, "kāpēc gan citādāk viņi būtu gribējuši tikties ar mani un kāpēc gan balsojums Saeimā pēc tam bija tik pārliecinošs – divas trešdaļas deputātu?!"

Loskutovs sacīja, ka šo 'iepazīšanās vizīšu" laikā neesot viņiem neko solījis un skaidri zinājis, ka nekādus "uzdevumus" neuzņemšoties.

Jau vēstīts, ka Loskutovs sevis atstādināšanu otrdien saistīja ar Šķēles un Lemberga interesēm, savukārt Kalvītis to noliedz, uzsverot, ka Valsts kontrolē atklātie pārkāpumi esot nopietni. Tiesa, valsts kontroliere Inguna Sudraba atzinusi, ka par līdzīgiem pārkāpumiem sevis pakļautā iestādē gan iestādes vadītāju nesodītu ar atstādināšanu.

Kalvītis pirmdien atstādināja Loskutovu no amata uz izmeklēšanas laiku pēc Valsts kontroles revīzijas atklātajiem pārkāpumiem operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā 2006.gadā. Valdībā speciāli izveidota darba grupa lems par Loskutova atbilstību šim amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!