Loskutovs rosina par jaunu KNAB vadītāju lemt šai Saeimai; Brigmanis domā pretēji

Delfi

Foto: LETA
Normunda Vilnīša pēcteci Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatā būtu jāieceļ iespējami ātrāk - vēl šai Saeimai, uzskata Saeimas deputāts un bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs (V). Turpretim Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis domā, ka nebūtu pareizi, ja par jauno biroja vadītāju lemtu 10. Saeima, kura, visticamāk, tiks atlaista.

"Nedomāju, ka tas ir jādara šai Saeimai. Cik tad ilgi arī tai ir palicis ko strādāt," noteica Brigmanis. Viņaprāt, piemērotākais kandidāts ir jāmeklē konkursā un "mēs atbalstīsim cilvēku, kas būs izgājis konkursu". Jautāts, vai ZZS varētu atbalstīt KNAB vadītāja amatā kādu no esošajiem KNAB darbiniekiem, ja pieteiksies konkursā, Brigmanis teica: "Tas var būt jebkurš cilvēks, arī no biroja iekšienes."

Loskutovs uzskata, ka pretendenti, kuri pieteiksies konkursā KNAB vadītāja amatam, būtu jāvērtē nevis politiķiem, bet gan profesionāļiem, tostarp no nevalstiskajām organizācijām. Šāda kārtība, pēc deputāta domām, būtu nepieciešama, jo KNAB darbības skar politiski jūtīgas sfēras, tāpēc "politiķi grib to deķīti vilkt uz savu pusi".

Loskutovs domā, ka ar jauna KNAB vadītāja meklējumiem vilcināties nevajag. Konkurss būtu jāsludina jau tuvākajā laikā, lai vēl šī Saeima varētu iecelt jauno biroja vadītāju. Tas varētu būt kāds no KNAB biroja priekšnieka vietniekiem vai arī nodaļu vadītājiem, kam arī ir daudzu gadu pieredze darbā KNAB, domā deputāts.

"Negribu gan teikt, ka obligāti jābūt no KNAB iekšienes. Varbūt konkursā izdodas atrast kādu piemērotāku kandidātu no malas," piebilda Loskutovs.

Savukārt Saeimas deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) sacīja, ka par jauno KNAB vadītāju jālemj tai Saeimai, kas šajā amatā var iecelt pašreizējo biroja priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi. Viņa ar savu darbu ir pierādījusi, ka ir piemērota arī KNAB šefa amatam, uzskata Cilinskis.

Jau vēstīts, ka pēc vairāk nekā gadu ilgušā  Vilnīša konflikta ar abiem saviem vietniekiem un arī premjeru un tikai nepilnu dienu pēc ģenerālprokurora vadītās komisijas ieteikuma atbrīvot Vilnīti no amata Saeima ceturtdien nobalsoja par viņa atlaišanu. Par Vilnīša atlaišanu balsoja 82 deputāti, neviens bija pret un divi atturējās. Premjers Valdis Dombrovskis (V) jau paziņojis, ka pirms jauna kandidāta atlases KNAB vadītāja amatam vēlas precizēt KNAB likumā noteiktos biroja šefa amata kandidātu atlases kritērijus, piemēram, precizējot kas ir uzskatāma par amatam atbilstošu darba pieredzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!