Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) pauž atbalstu ceturtdien Saeimas otrajā lasījumā atbalstītajai iecerei atļaut alkohola ražošanu mājās un centīsies panākt, lai Latvijas zemnieku ražoto alkoholu patērētājiem būtu iespējams iegādāties arī vietējos veikalos un restorānos, informē LOSP sabiedrisko attiecību speciāliste Krista Garkalne.

LOSP ir vienisprātis ar Saeimā ceturtdien otrajā lasījumā pieņemto lēmumu atļaut Latvijā tirgot mājās ražotu alkoholu, dodot iespēju mazajiem uzņēmējiem mājas apstākļos saražot līdz 15 000 litru vīna vai citu raudzētu dzērienu no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem.

LOSP uzskata, ka šāds solis ir sākums tam, lai legālā ceļā cilvēki spētu iegādāties Latvijā un no vietējiem produktiem ražotu alkoholu. "Līdz šim visiem tiem, kas jau mājās gatavojās vai jau ražo šāda veida alkoholiskos dzērienus, atlika vien skatīties uz citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi, kur pašu saimniecībā ražota alkohola degustēšana un tirdzniecība ir atļauta jau sen," norāda organizācija.

LOSP uzsver, ka tas ir "tikai solis uz kopēja tirgus liberalizāciju un visu tirgus dalībnieku vienlīdzīgu iekļaušanu tirdzniecības telpā". "Šādi lēmumi ir būtiski arī vietējā tūrisma ilgtspējīgai attīstībai, nelegāla un nekvalitatīva alkohola aprites kontroles mehānismam un papildus nodokļu ieplūšanai valsts kasē," norādīts LOSP paziņojumā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz atļaut mazajiem uzņēmējiem mājas apstākļos saražot līdz 15 000 litru vīna vai citu raudzētu dzērienu no savvaļā vāktiem vai pašu dārzā audzētiem augiem un produktiem.

Saeimas atbalstītais priekšlikums paredz, ka saņemt licenci akcīzes preču turēšanai ar atvieglotiem nosacījumiem varēs komersants, kas alkoholiskos dzērienus ražos no savvaļā augošiem augiem vai produktiem, kas iegūti no savā īpašumā vai valdījumā esošiem dārziem un dravām. Uzņēmējam būs jānomaksā akcīzes nodeva, un dzērienu ražošanas procesā būs aizliegts izmantot spirtu vai jau saražotu alkoholu.

Vienā kalendārajā gadā varēs saražot ne vairāk kā 15000 litru vīna vai citu raudzētu dzērienu. Absolūtā alkohola daudzums saražotajos pārējos dzērienos nedrīkstēs pārsniegt 100 litrus.

Lai pretendētu uz atvieglotajiem nosacījumiem, komersantam būs jāsaņem vietējās pašvaldības atļauja.

Pret šiem grozījumiem asi iebilst lielie alkohola ražotāji, norādot, ka tie veicinās nelegālā alkohola izplatību un apdraudēs nodokļu ieņēmumus.

Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā Saeimā vēl tiks skatīti trešajā galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!