Latvijas Pirmās partijas (LPP) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas 2.jūnijā, lūgs Saeimu iekļaut darba kārtībā un steidzamības kārtā virzīt grozījumus likumos, kas paredz bargākus sodus par braukšanu dzērumā vai bez tiesībām, tajā skaitā automašīnas konfiskāciju.
Trešdien partiju frakcijas uzklausīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Ceļu policijas pārstāvjus, kuri pauda viedokli, ka stingrāki sodi palīdzēs tiem cīnīties ar šoferiem, kas apzināti sēžas pie stūres dzērumā un brauc bez tiesībām.

Grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) un Krimināllikumā (KL) ir sagatavojušas Satiksmes un Iekšlietu ministrijas, šodien LPP frakcijā informēja Satiksmes ministrs Ainars Šlesers (LPP).

Ņemot vērā, ka Tieslietu ministrija valdībā vairākkārt ir iebildusi pret ideju par auto konfiskāciju, neesot bijis jēgas grozījumus atkārtoti skatīt Ministru kabinetā, lēmumu likumu virzīt caur parlamentu skaidroja Šlesers.

Jau ziņots, ka grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) paredz piešķirt ceļu policistam tiesības konfiscēt transporta līdzekli un noteikt piespiedu darbu, ja spēkrata vadītājs sēdies pie stūres alkohola reibumā vai bez transporta līdzekļa vadīšanas atļaujas.

Ar izmaiņām normatīvajā aktā paredzēts palielināt, pēc partiju domām, nesamērīgi mazo sodu par ātruma pārsniegšanu, pat piemērojot transporta līdzekļa vadīšanas apliecības atņemšanu uz vairākiem gadiem, kā arī bargāk vērsties pret tiem, kuri vada transporta līdzekli, lai gan jau ir atņemta vadītāja apliecība.

Savukārt ar grozījumiem Krimināllikumā iecerēts izveidot kārtību, lai sods par kriminālpārkāpumu nebūtu mazāks kā sods par administratīvo pārkāpumu.

Likumprojektā paredzēts, ka kriminālsodāms būs tāds vadītājs, kurš atteiksies no asins pārbaudes alkohola un narkotisko vielu koncentrācijas noteikšanai, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā. Tādējādi šādiem autovadītājiem vairs nebūs iespējams izvairīties no kriminālatbildības, kā to paredz šī brīža likumdošanas nepilnības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!