LPP/LC partijas saraksts kā pirmais iesniegts Rīgas domes Vēlēšanu komisijai, novēroja aģentūra LETA.

Pie Rīgas domes Vēlēšanu komisijas īsi pirms sarakstu iesniegšanas plkst.14 bija pulcējušies četru partiju pārstāvji no LPP/LC, partijas "Jaunais laiks" (JL), partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) un Tautas partijas (TP).

Sarakstu iesniegšana norit mierīgi, bez grūstīšanās un agresijas. Pie Vēlēšanu komisijas durvīm pielīmēts simbolisks plakāts, uz kura uzrakstītas partijas rindas ieņemšanas kārtībā - LPP/LC, JL, PCTVL un TP.

Kā novēroja aģentūra LETA, partiju sarakstu iesniegšanā piedalās arī Rīgas mēra amata kandidāti Edgars Jaunups (JL) un Andris Ārgalis (TP). Novērot sarakstu iesniegšanu ieradušies arī PCTVL Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs (PCTVL), kā arī Rīgas domes deputāti Baiba Brigmane (JL) un Olafs Pulks (JL).

Sarakstu iesniegšanu novēro arī divi Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki.

Plkst.15 Vēlēšanu komisija būs izskatījusi LPP/LC iesniegto sarakstu un aicinās savu sarakstu iesniegt rindā nākamo partiju - JL.

Deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana Rīgas domes vēlēšanām šodien notiks no plkst.14 līdz 18 Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas telpās Rīgā, Kungu ielā 34.

Kā iepriekš ziņots, pie Rīgas domes Vēlēšanu komisijas vairāk nekā nedēļu pirms pašvaldību vēlēšanām rindu bija ieņēmušas partijas JL, PCTVL, LPP/LC, kā arī TP.

Šodien sākas un līdz 27.aprīlim ilgs deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana šā gada 6.jūnija republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanām.

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām pieņems republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisijas. Pavisam deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt 118 vēlēšanu apgabalos - deviņās republikas pilsētās un 109 novados.

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām var iesniegt reģistrētas partijas un reģistrētas partiju apvienības, kā arī vairākas partijas kopīgi, apvienību nereģistrējot. Savukārt 37 novados, kur iedzīvotāju skaits vēlēšanu izsludināšanas dienā bija mazāks par 5000, kandidātu sarakstus drīkstēs iesniegt arī vēlētāju apvienības.

Atšķirībā no Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām pašvaldību vēlēšanās deputātu kandidātu saraksti netiek numurēti. Vēlēšanu iecirkņos vēlēšanu zīmes sakārto sarakstu pieņemšanas secībā, kā augšējo liekot vēlēšanu zīmi ar to kandidātu sarakstu, kurš pirmais reģistrēts vēlēšanām.

Tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās ir visiem balsstiesīgajiem Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kas ir iekļauti Latvijas vēlētāju reģistrā un vēlēšanu dienā būs sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu.

Piesakoties vēlēšanām, kandidātu sarakstam jāpievieno 4000 zīmju priekšvēlēšanu programma, kā arī jāsniedz noteiktas ziņas par sarakstā iekļautajiem deputātu kandidātiem. Piesakot kandidātu sarakstu vēlēšanām, jāiemaksā drošības nauda, kuras lielums atkarīgs no iedzīvotāju skaita vēlēšanu apgabalā. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Savukārt, ja sarakstam vēlēšanās neveicas, drošības nauda iemaksājama pašvaldības budžetā.

Vienu un to pašu kandidātu drīkst pieteikt tikai vienas domes vēlēšanām. Vēlētājs drīkst kļūt par deputātu kandidātu tajā vēlēšanu apgabalā, kur viņam bez pārtraukuma vismaz pēdējos desmit mēnešus no saraksta iesniegšanas dienas ir reģistrēta dzīvesvieta, kurā viņš kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais ir nostrādājis vismaz pēdējos četrus mēnešus vai kur viņam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Šogad pirmo reizi visi deputātu kandidātu saraksti obligāti sagatavojami un iesniedzami arī e-formātā, kas sekmēs kandidātu sarakstu, priekšvēlēšanu programmu un ziņu par kandidātiem publicēšanu internetā un pieejamību vēlētājiem.

Kandidātu sarakstu pašvaldību vēlēšanām pieņemšanas laikus nosaka attiecīgās republikas pilsētas vai novada vēlēšanu komisija, un šiem darba laikiem jābūt izliktiem pie pašvaldību ēkām un informācijas sniegšanas vietās.

6.jūnija pašvaldību vēlēšanās Latvijā būs jāievēl 1765 deputāti. 41 pašvaldībā būs jāievēl 13 deputāti, 60 pašvaldībās - 15 deputāti, 16 pašvaldībās - 17 deputāti, bet Rīgas domē - 60 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!