Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) un partija LPP/LC rosina samazināt ministriju skaitu no 14 līdz deviņām, apvienojot Izglītības un zinātnes un Kultūras ministriju, Labklājības, Veselības un Vides ministriju, kā arī Ekonomikas, Satiksmes un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM).

SC un LPP/LC trešdien vienojās jau šonedēļ iesniegt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem Ministru Kabineta iekārtas likumā, informēja LPP/LC līderis Ainārs Šlesers un SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Viņi šīm izmaiņām sola 28 balsu atbalstu Saeimā un cer, ka to atbalstīs arī Valda Dombrovska (JL) mazākumvaldības koalīcija, kurai parlamentā ir 43 balsis.

Opozīcijas priekšlikumi paredz izveidot vienotu Izglītības, zinātnes un kultūras ministriju, Tautas labklājības ministriju, kurā apvienos pašreizējās Vides, Veselības un Labklājības ministrijas, un Tautsaimniecības ministriju, kurā ietilptu pašreizējās Ekonomikas un Satiksmes ministrijas un RAPLM.

Šlesers uzsvēra, ka patlaban ir īstais laiks valsts pārvaldes reformai. Par trešdaļu samazinot ministriju skaitu varētu nodorošināt, ka budžeta konsolidācijas ietvaros naudu neatņem attīstībai un investīciju projektiem, bet gan valsts pārvaldei, samazinot pārvaldē strādājošo skaitu.

Arī Urbanovičs skaidroja, ka pašlaik ir īstais laiks reformām, un, ja premjers atbalstīs šo plānu, tad viņš var rēķināties ar SC balsīm valstiski svarīgu lēmumu pieņemšanā Saeimā.

Par ministriju samazināšanu jau pagājušajā koalīcijas sēdē lēma valdību veidojošās partijas, taču iecere apvienot IZM un Kultūras ministriju, kā arī Veselības un Labklājības ministriju tika noraidīta.

Šlesers atzinam - ja šobrīd plānu noraidīs, tas nebūs izšķirošs jautājums tam, vai LPP/LC pievienosies valdībai. Pēc Šlesera teiktā, šim priekšlikumam ir tikai 28 balsis, bet tā pieņemšanai nepieciešama vismaz 51. Lai arī iepriekš Ministru Kabineta reforma kļuva par iemeslu premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības krišanai, Šlesers noliedza, ka šobrīd tas varētu kļūt par iemeslu Dombrovska valdības gāšanai.

Viņš uzsvēra, ka LPP/LC atbalsta Dombrovski kā premjeru un neuzskata, ka būtu nepieciešams veidot jaunu valdību.

Jau ziņots, ka Dombrovska valdība nonākusi mazākumā pēc lielākā koalīcijas partnera – Tautas partijas – lēmuma atsaukt savus ministrus. Mazākuma koalīcija meklē atbalstu pie līdzšinējās opozīcijas partijām, un aicinājusi LPP/LC ieiet valdībā, taču Šlesera vadītais politiskais spēks savu atbildi šim priekšlikumam sola sniegt pēc Lieldienām.

TP lēmumu pamest valdību skaidroja ar premjera atteikumu parakstīt divpusējo vienošanos par "četriem punktiem ekonomikas glābšanai", kas paredzēja arī ministriju skaita samazināšanu. Pēc TP aiziešanas, koalīcija vienojās likvidēt RAPLM, taču pārējas ministrijas nolēma neaiztikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!