Neskatoties uz opozīcijā esošās partijas LPP/LC proporcionāli mazo pārstāvniecību Saeimā, šai partijai varētu piedāvāt četrus ministra amatus Valda Dombrovska (JL) mazākumvaldībā – ārlietu, tieslietu, veselības un kultūras - , kas kļuva vakanti pēc Tautas partijas lēmuma pamest koalīciju.

Savukārt TP līdz šim vadīto Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju koalīcija plāno likvidēt, žurnālistiem sacīja "Jauna laika" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Tiesa, neoficiāli izskan, ka tiek runāts arī ar TP ministriem par iespēju tomēr turpināt darbu un neiesniegt demisijas rakstu. Lai gan izskan pieļāvumi, ka par darba turpināšanu varētu runāt ar ārlietu ministru Māri Riekstiņu, viņa pārstāve Una Pušpūra iepriekš portālam "Delfi" norādīja, ka Riekstiņš TP lēmumu atstāt valdību uzskata par pamatotu un to respektēs.

Pieļautas arī iespējas atrast ministru amatu kandidātus no koalīcijā palikušo partiju vidus.

Jau ziņots, ka pēc TP aiziešanas no valdības koalīcijā palikušās partijas ceturtdien nolēma sākt konsultācijas ar opozīcijas partijām par valstij svarīgu lēmumu pieņemšanu un aicināt opozīcijā esošo partiju LPP/LC koalīcijā. LPP/LC pārstāvji gan iepriekš šādu iespēju vērtēja atturīgi, bet oficiāli partija par to lems pirmdien.

Savukārt opozīcijā esošās partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un "Saskaņas centrs" pauda gatavību atbalstīt Dombrovska valdību tikai, ja tā pildīs šo partiju izvirzītus nosacījumus - SC prasa, lai nekavējoties sāktos darbs pie budžeta, bet PCTVL prasa parakstīt memorandu par cīņu ar korupciju un atbalstu vismazāk aizsargātājiem iedzīvotājiem.

Pēc lielākās koalīcijas partijas – TP – aiziešanas no valdības, Ministru kabinets Saeimā zaudēja 19 deputātu balsis. Koalīcijai kopumā palikušas 44 balsis ("Pilsoniskā Savienība" – 7, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – 5, JL – 15, ZZS – 17), taču deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS) ilgstoši slimo un sēdes neapmeklē. Vēl valdība var rēķināties ar trīs SCP deputātu atbalstu.
LPP/LC frakcijai savukārt ir desmit deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!