Foto: LETA

Deputātu skaita samazināšana pašvaldībās nevar būt pašmērķis, un jāizvērtē visi zaudējumi un ieguvumi no šāda lēmuma, sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) līderis Andris Jaunsleinis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pašlaik ir sākusi darbu pie jautājuma par pašvaldību deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās uz pusi. Šo jautājumu vērtēs gadu, un, ja ideja gūs atbalstu, jaunā kārtība varētu stāties spēkā jau 2013.gadā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanām.

Jaunsleinis atgādināja, ka pašvaldību deputātu skaits kopš deviņdesmitajiem gadiem jau ir krietni vien sarucis. Pirms aptuveni 15 gadiem Latvijas pašvaldībās darbojušies 13 tūkstoši deputātu, bet pašlaik – aptuveni 1,7 tūkstoši.

LPS priekšsēdētājs norādīja, ka pēc teritoriālās reformas joprojām pašvaldībās nav pārstāvēti visi pagasti, bet, samazinot deputātu skaitu, to skaits vēl pieaugs. "Tas ir sabiedrības jautājums, kādu formu tā vēlas, jāzina, vai sabiedrība būs tam gatava," piebilda Jaunsleinis.

Viņaprāt, arī finansiālais ieguvums no šāda lēmuma nebūs liels, jo deputātiem ir noteikta stundu samaksa un atalgojums neesot liels.

Saskaņā ar ministrijas datiem uz diviem miljoniem Latvijas iedzīvotāju ir 100 Saeimas deputātu, tādējādi viens deputāts pārstāv 20 000 iedzīvotāju. Uz 700 tūkstošiem Rīgas iedzīvotāju ir 60 Rīgas domes deputātu, tādējādi viens deputāts pārstāv nepilnus 12 tūkstošus iedzīvotāju, bet uz 50 tūkstošiem republikas pilsētu iedzīvotāju ir 15 vietējās domes deputātu, līdz ar to viens deputāts pārstāv apmēram 3300 iedzīvotāju.

Novada domē ievēlējamo deputātu skaitu nosaka atbilstoši iedzīvotāju skaitam, kāds attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā: līdz 5000 iedzīvotāju – 13 deputātu, no 5001 līdz 20 000 iedzīvotāju – 15 deputātu, no 20 001 līdz 50 000 iedzīvotāju – 17 deputātu, vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju – 19 deputātu.

Savukārt republikas pilsētās, izņemot Rīgu, līdz 50 tūkstošiem iedzīvotāju domē tiek ievēlēti 13 deputātu, bet pilsētās, kurās ir vairāk nekā 50 tūkstoši iedzīvotāju, – 15 deputātu.

Rīgas domē ir 60 deputātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!