Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Finanšu ministrija (FM) pirmdien nespēja vienoties par šī gada budžeta grozījumiem, līdz ar to kavējot visu budžeta grozījumu pieņemšanu.

LPS padomnieks Aino Salmiņš portālam “Delfi” sacīja, ka šī varētu būt otrā reize atjaunotās Latvijas vēsturē, kad ministrija un LPS nevienojās šajā jautājumā. Pirmā reize bijusi kādas Andra Šķēles valdības laikā, lai gan toreiz vēlāk konsenss ticis panākts.

Pēc Salmiņa vārdiem, FM un LPS nevienojās nevienā no strīdīgajiem jautājumiem, pašvaldības iebilst pret vairākiem budžeta grozījumos norādītājiem punktiem.

Piemērām, attiecībā pret 2008.gadu šogad valsts savus budžeta ieņēmumus samazinājusi par 21,8%, savukārt pašvaldības – par 25,5%. Arī izdevumi valstij kopumā samazināti par 11,25%, bet pašvaldībām - par 16,4%.

Salmiņš uzvēra, ka tādējādi valsts kopumā savu budžetu samazinājusi par 9,4%, kamēr pašvaldību tuvu 32%, bet Rīga pat par 32%.

Salmiņš akcentēja, ka pašvaldība vēlās proporcionālu budžeta samazinājumu gan valstij, gan pašvaldībām.

Tāpat LPS neapmierinājumu izraisīja ministrijas ierosinājums Autoceļu fonda finansējuma samazinājumam – ja valsts savu daļu samazinājusi par 40% pret 2008.gadu, tad pašvaldības – par 60% jeb absolūtajos skaitļos no 79 miljoniem latu līdz 29,3 miljoniem latu.

Salmiņš norādīja, ka Valda Dombrovska valdības deklarācijā rakstīts, ka atbilstoši noteiktajam sadalījumam Ceļu fonda finansēs pašvaldībām šogad vajadzētu Ceļu fondā būt ieskaitītiem 38,7 miljoniem latu.

Tāpat esot neskaidrības par pašvaldību īstermiņa un ilgtermiņa aizņēmumiem, LPS iebildumus izraisīja arī valdības atteikums iemaksāt savu daļu bērnudārzu audzinātāju atalgojumam. Iepriekš valsts ik gadu iemaksāja 22,6 miljonus latu, tagad valsts no šīs mērķdotācijas atteikusies.

Tāpat neskaidrības ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasēšanu var likt pašvaldībām ik mēnesi no jauna pārskatīt savu budžetu. Pēc Salmiņa vārdiem, ir apdraudēta arī minimālā ieņēmumu summa uz vienu iedzīvotāju – šobrīd tā ir 277 latu, tā vēl neesot samazinājusies, taču ir liela iespējamība, ka tas notiks.

Visi šie apstākļi, pēc Salmiņa teiktā, apdraud pašvaldību iespējas veikt savas likumdošanā noteiktās funkcijas. Piemēram, samazinot naudu ceļu fondam, iespējams, pašvaldības ziemā nespēs operatīvi tīrīt ceļus no sniega.

Salmiņš nezināja teikt, ka situācija risināsies turpmāk, taču pieļāva, ka jaunas FM un LPS sarunas notiks laikā, kad Saeimā budžetu jau ar jaunajiem grozījumiem skatīs otrajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!