Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV) vērsusies pie Ģenerālprokurora, Satversmes aizsardzības biroja un Valsts drošības dienesta, aicinot izvērtēt Valsts prezidenta Egila Levita izteikumus, kas raisa naidu pret opozīcijas partijām, portālu "Delfi" informēja partijas pārstāve Līga Krapāne.

Levits 19. aprīlī pavēstīja par gatavību atkārtoti kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, un žurnālistiem norādīja: "Valsts prezidenta ievēlēšana ar vairākumu, kurā izšķiroša loma ir prokremliskām partijām, šajā situācijā nav pieļaujama. [..] Es uzskatu, ka Valsts prezidents ir jāievēl nevis ar aritmētisku vairākumu, bet gan ar politisku vairākumu, kurā neietilpst prokremliskās partijas. Tādēļ es aicinu koalīciju būt vienotai un atbildīgai šajā jautājumā."

LPV uzskata, ka Levits ir pārkāpis savu Valsts prezidenta doto zvērestu: "Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās apziņas."

LPV norāda, ka Levits vēlas ietekmēt Saeimas koalīcijas deputātus, lai tie nobalsotu par viņu kā Valsts prezidentu otrajam pilnvaru termiņam.

"Liekot savu amatu augstāk par Latvijas valsts nacionālo drošību, Levits ir apzināti vēlējies sabiedrībā raisīt naidu pret opozīcijas partijām, turklāt tam melīgi izmantojis norādi uz šo partiju it kā esošu saistību ar kremli, kas Krievijas uzsāktā pretlikumīgā kara apstākļos īpaši rezonē sabiedrības uztverē un cilvēku attieksmē," pauda Krapāne.

Tāpēc LPV ar iesniegumu vērusies tiesībsargājošajās iestādēs, aicinot izvērtēt Levita izteikumus dienā, kad viņš publiski paziņoja par savas kandidatūras izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam.

Krapāne informēja, ka LPV vadītāja Aināra Šlesera vēstulē drošības institūcijām uzsvērts, ka Levita paziņojumā ir ieausti naida elementi, kuru nolūks ir, manipulējot ar sabiedrisko domu, panākt atkārtotu paša ievēlēšanu par Valsts prezidentu.

"Zinātniskajā literatūrā šāda manipulēšana ar masu apziņu, kurā ietverts rasistisks raksturs, tiek raksturota, kā fašistiska. Šādi Levita izteikumi neveicina sabiedrības saliedētību, bet tieši pretēji – šķeļ sabiedrību un palielina plaisu starp pilsoņiem, kuri atbalsta dažādas politiskās partijas. Demokrātiskā valstī nav pieņemami tādi valsts vadītāju izteikumi, kas, neminot konkrētus argumentus vai pierādījumus, dala pilsoņus pēc to balsojuma Saeimas vēlēšanās kā demokrātiski un valstiski orientētus, vai pretēji domājošus," pauž partijā.

LPV brīdina, ka šādi izteikumi var novest pie sociālajiem un etniskajiem konfliktiem, radot reālus draudus Latvijas drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!