Foto: DELFI

Politisko partiju apvienības "Latvijas Reģionu Apvienība" (LRA) valde pieņēmusi lēmumu startēt iespējamās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās un kā Rīgas mēra kandidātu un vēlēšanu saraksta līderi virza politiskā spēka valdes priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu, portālu "Delfi" informēja pats Smiltēns.

LRA sākusi darbu pie izvērstas programmas, kas balstīta LRA biedru un pašvaldību vadītāju pieredzē, atziņās un plašajā pašvaldību pārvaldības kompetencē. Smiltēnam dots valdes mandāts izveidot Rīgas domes vēlēšanu komandu.

Līdz šim notikušas arī neformālas sarunas par potenciālu sadarbību Rīgas domes vēlēšanās gan ar Saeimā pārstāvētiem, gan arī ar ārpusparlamenta politiskajiem spēkiem. Nekādas sarunu iespējas RD vēlēšanu kontekstā LRA valde nesaskata ar politisko partiju apvienībā "Zaļo un Zemnieku savienība" (ZZS) ietilpstošajām partijām, ja tās nepārtrauks jebkādu sadarbību ar Aivaru Lembergu, uzsver politiskais spēks.

Lēmumu startēt vēlēšanās Smiltēns pamato, norādot: "Desmit gadu laikā pašreizējās Rīgas domes varas partijas ir pilnībā pierādījušas savu nespēju godprātīgi pārvaldīt Latvijas galvaspilsētu. Nesaimnieciskums, izšķērdība un pat klaja zagšana ir kļuvusi par Rīgas domes koalīcijas vizītkarti."

Smiltēns uzsver, ka rīdzinieki pelnījuši dzīvot ērtā, labi pārvaldītā un sakārtotā pilsētā. "Galvaspilsētas iedzīvotājiem jābūt pārliecinātiem, ka katrs viņu nodokļos samaksātais eiro tiek novirzīts viņu vajadzībām, nevis pazudis un izšķērdēts, rosoties negodīgiem darboņiem, pauž politiskā spēka līderis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītais likumprojekts paredz, ka Rīgas domes vēlēšanas notiek pirmajā sestdienā, kas iestājas divus mēnešus pēc likuma par atlaišanu spēkā stāšanās. Paredzams, ka Saeimā lēmums par Rīgas domes iespējamu atlaišanu tiks pieņemts pēc jaunā gada, un plānotais ārkārtas vēlēšanu datums ir marta sākumā.

Jau ziņots, ka VARAM nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām – nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Turklāt pašlaik izskatīšanā Saeimā ir likumu grozījumi, kas paredz iespēju pašvaldības domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu, kā arī pārskatīt pagaidu pašvaldības administrācijas darbības termiņu pašvaldības domes atlaišanas gadījumā.

Tas nozīmētu, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu gadījumā pašvaldība tiktu ievēlēta uz vairāk nekā pieciem gadiem. Ierastais pašvaldības domes pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) gan atzinis, ka vēl ir atklāts jautājums, vai nepieciešams esošo kārtību mainīt šobrīd, jo daudziem varētu šķist, ka tas būtu tikai Rīgas domes gadījumam.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!