Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas Studentu apvienība (LSA) izveidojusi atbalsta programmu Ukrainas kara bēgļiem, lai katrs Ukrainas iedzīvotājs, ierodoties Latvijā, varētu iegūt savu atbalsta personu no Latvijas studējošo vidus. Students, palīdzot orientēties palīdzības klāstā, mēģinās nodrošināt pēc iespējas veiksmīgāku ukraiņu integrāciju Latvijas sabiedrībā.

Kā preses paziņojumā medijiem raksta apvienības pārstāve Izabella Rumkovska, Ukrainas iedzīvotāji Latvijā varēs pieteikties atbalsta programmai sākot no 30. marta. Piesakoties būs jāaizpilda pieteikuma anketa. Plašāka informācija par pieteikšanos sekos vēlāk.

Lai studējošie kļūtu par atbalsta personām, viņiem jāpiesakās, aizpildot pieteikuma anketu LSA veidotajā platformā, kas pieejama šeit.

Pieteikumā studējošajam jānorāda informāciju par sevi, tai skaitā komunikācijas valodas.

Iespējamajās atbalsta personas LSA aicinās arī uz interviju. Pirms atbalsta programma stāsies spēkā, visi projekta dalībnieki piedalīsies informatīvā seminārā, lai nodrošinātu nepieciešamās zināšanas un prasmes darbā ar patvēruma meklētājiem.

Patvēruma meklētāji no Ukrainai varēs izvēlēties savu atbalsta personu, balstoties uz pašu valodu zināšanām, lai abas personas savā starpā varētu brīvi sarunāties.

Projekta pirmajā kārtai par atbalsta personu pieteikties var tikai Latvijas studējošie, bet aprīļa sākumā tiks īstenota projekta otrā kārta, kur par atbalsta personu varēs kļūt jebkurš interesents, kas izturēs atlases procesu.

Apvienība aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai par atbalsta programmu LSA sociālo mediju platformās.

"Pats svarīgākais ir nodrošināt cilvēcīgu komunikāciju un rast iespēju ne tikai palīdzēt patvēruma meklētajiem ar dzīves vietu vai nodrošināt darbu, bet arī radīt uzticības sajūtu un parādīt, ka Latvijā šie cilvēki ir gaidīti," raksta apvienība.

Jau vēstīts, kano 24. februārī, kad Krievija sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, līdz 18. martam, Ukrainu pametuši 3,27 miljoni cilvēku, liecina UNHCR aplēses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!