Foto: Pixabay

Latvijas Studentu apvienība (LSA) aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) nodrošināt Covid-19 testu veikšanu par valsts budžeta līdzekļiem tiem studējošajiem, kuri ir uzsākuši vakcinācijas kursu, saņemot pirmo vakcīnu, kā arī ārvalstu studentiem, kuri gaida uz vakcinācijas sertifikāta pielīdzināšanu Latvijā, portālam "Delfi" sacīja LSA pārstāve Izabella Rumkovska .

Jau ziņots, ka 2021. gada 17. augustā tika mainīti 2020. gada 9. jūnija noteikumi Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai"", paredzot tiesības augstākās izglītības iestāžu studiju programmas apguvē klātienē piedalīties studējošajiem tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Pārejas periodā – līdz 2021. gada 10. oktobrim – augstskolās klātienē var piedalīties arī studējošie ar Covid-19 negatīvu testu, kurš veikts pēdējo 48 stundu laikā, atbilstoši Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātajam algoritmam.

Šobrīd Covid-19 testēšanas izdevumus no personīgajiem līdzekļiem sedz gan studējošie, kuri ir uzsākuši vakcinācijas kursu, gan ārzemju studējošie no trešajām valstīm, kur vakcinācija notiek ar Latvijā neapstiprinātām vakcīnām, kas vēl gaida vakcinācijas sertifikāta pielīdzināšanu – pēc LSA pieejamajiem datiem tas aizņem aptuveni 45 dienas.

Covid-19 testu veikšana studējošajam aptuveni izmaksā līdz pat 480 eiro mēnesī, kas ir 2,4 reizes vairāk kā valsts budžeta stipendijas paaugstinātajā apmērā, turpretī skolēniem pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē Covid-19 testu veikšanu apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem, norāda LSA.

Laika periods no grozījumu izsludināšanas līdz mācību gada rudens semestra sākumam ir bijis pārāk īss, lai studējošais izietu pilnu vakcinācijas kursu, un būtu bijis laiks izvērtēt personīgās finansiālās iespējas piedalīties studiju procesā, regulāri veicot Covid-19 testu.

Lai studējošie spētu pilnvērtīgi piedalīties studiju procesā un kvalitatīvi apgūt augstākās izglītības iestādē izvēlēto studiju programmu klātienē, LSA lūdz IZM nodrošināt valsts apmaksātu testēšanu pret Covid-19 studējošajiem, kas ir uzsākuši vakcinācijas procesu vai gaida uz sertifikāta pielīdzināšanu.

"Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes pārvaldībā ir jāņem vērā augstākās izglītības pieejamības aspekts. Ja studējošie ir izrādījuši gatavību vakcinēties, lai iegūtu kvalitatīvu augstāko izglītību klātienē, neapdraudot augstākās izglītības iestāžu darbinieku un citu studējošo veselību, tad valdībai būtu jānāk pretī studējošajiem, kuri ir uzsākuši vakcinācijas kursu, un jānosedz Covid-19 testu izmaksas no valsts budžeta līdzekļiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 360. noteiktajā pārejas periodā," preses paziņojumā medijiem vēsta LSA pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!