Foto: AFI
Sestdien biedrību "Progresīvie" nodibinājuši vairāki no Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas nesen izstājušies "sociāldemokrātiski domājošie", portālu "Delfi" informēja bijušais LSDSP ģenerālsekretārs un jaunās biedrības vadītājs Ansis Dobelis.

Biedrības dibinātāji sestdien pulcējušies Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) mājā.

"Progresīvie" savas darbības pamatā apņemas veikt akcijas, kas virzītas uz sociāli taisnīgas un progresīvas politikas atbalstīšanu un ieviešanu Latvijā. Šādas politikas mērķi esot iekļaut visus sabiedrības locekļus līdzdarbībā un līdzatbildībā par valsti. Tas savukārt esot panākams tikai ar kompetentu, profesionālu, jaunradošu un godīgi atklātu valsts pārvaldi.

"Valsts, kur iedzīvotāji dzīvo solidāri un ir viens otram gatavi sniegt palīdzīgu roku ir iespējama tikai tad, kad tauta varēs uzticēties politiķiem, būs droša, ka nodokļos samaksātā nauda netiek nozagta un par nozagto naudu netiek pirkti politiķi un politiskās partijas. Mēs vēlamies radīt politiķu paaudzi, kura var lauzt esošo sistēmu. Mums jātic, ka tas ir iespējams un ka mēs varam līdzināties Ziemeļvalstīs esošajai politiskajai kultūrai un sabiedrības solidaritātei," vēsta Dobelis.

Par jaunās biedrības valdes priekšsēdētāju vienbalsīgi ievēlēts Dobelis. Viņš aicināja klātesošos apzināties, ka Latvijas politikā nepieciešamas "būtiskas saturiskas pārmaiņas".

Biedrības valdē ievēlēti arī vairāki citi bijušie LSDSP jaunākās paaudzes aktīvisti – Ervins Labanovskis, Ilmārs Gromuls, Jānis Džerijs Šterns, Māris Grīnvalds, Mārtiņš Kossovičs, Ilgonis Šteinbergs un Jānis Raubiško.

Kā tuvāko darbu biedrība redz "cīņas atjaunošanu par progresīvo nodokļu sistēmas ieviešanu valstī," vēsta Dobelis.. "Nodokļi lielā mērā ir galvenais rādītājs, kas atspoguļo valsts attiecības ar sabiedrību. Latvijas nodokļu sistēma ir sevi izsmēlusi – liela daļa sabiedrības tos nemaksā, valsts vara nespēj piedāvāt risinājumus, lai tos maksātu, nodokļi ir netaisnīgi, nav skaidrs, kur tie tiek tērēti…" klāsta biedrības vadītājs.

"Toties progresīvā nodokļu sistēma sevi ir pierādījusi teju visās industriāli attīstītajās valstīs, tā ir draudzīga ekonomikai, kas balstīta uz ražošanu, tā pati kalpo kā sociālā atbalsta sistēma, tā ir draudzīga ne vien darba ņēmējiem, bet arī maziem un vidējiem uzņēmumiem un tā spēj valsts budžetā ienest līdzekļus veselības aprūpei, izglītībai, drošībai," skaidro Dobelis.

"Progresīvo" dibināšanas sapulcē uz sadarbību jauno kustību aicināja arī LBAS priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča, kas apliecināja gatavību veicināt sadarbību starp divām organizācijām. "Tas ir ļoti patīkams, simbolisks solis, ka esat pulcējušies arodbiedrību namā. Es ceru, ka ar šo organizāciju Latvijas politikā parādīsies jaunu cilvēku paaudze, kas atšķirībā no "vecajiem" izturēs pārbaudi ar naudu un varu," sacīja LABS pārstāve.

"Progresīvie" sola jau tuvākajā laikā izmantot "visdažādākos instrumentus, lai liktu valdošajiem politiķiem ieklausīties argumentos, kas apliecina progresīvās nodokļu sistēmas nepieciešamību". "Mēs rīkosim akcijas, ko nevarēs nepamanīt, vāksim parakstus, publicēsim ekspertu viedokļus, piedāvāsim konkrētus aprēķinus – lai visiem kļūtu skaidrs, ka nodokļu sistēma Latvijā ir kardināli jāmaina," pauž biedrības vadītājs.

Biedrībai "Progresīvie" šobrīd atbalstu esot izteikuši apmēram 100 cilvēki, no kuriem daļa kļuvusi arī par tās dibinātājiem, vēsta Dobelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!