Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) uzskata, ka ļoti efektīgs veids krīzes pārvarēšanai ir jaunu valsts uzņēmumu veidošana, nacionalizējot bankrota priekšā nonākušus uzņēmumus, teikts partijas izplatītajā paziņojumā.
"Ar mehānisku budžeta izdevumu samazināšanu, cilvēku atlaišanu un nodokļu palielināšanu izkļūt no krīzes nav iespējams," uzskata LSDSP priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs, "tā ir ļoti vienkāršota pieeja, kas spilgti raksturo pašreizējās labējās koalīcijas "domas lidojumu".

LSDSP uzskata, ka var veidot jaunus valsts uzņēmumus, nacionalizējot bankrota priekšā nonākušus uzņēmumus, pārstrukturizējot, apvienojot tos un optimizējot to darbību. Šādu uzņēmumu darbības virzieniem jābūt stingri orientētiem uz eksportu, kā arī importa produkcijas aizvietošanu Latvijā.

"Ar nacionalizāciju mēs saprotam nevis vienkāršu uzņēmumu pārņemšanu valsts pārziņā," saka LSDSP ģenerālsekretārs Ansis Dobelis. "Šajā gadījumā nacionalizācija ir kā pagaidu instruments, lai nodrošinātu darba vietas, nodokļu ieņēmumus un neapstādinātu ekonomisko aktivitāti. Situācijai stabilizējoties, protams, šie uzņēmumi atkal jānodod privātās rokās. Turklāt jāņem vērā, ka pamazām krīzei mazinoties uzņēmumu vērtība pieaugs, tāpēc valstij būs iespējas papildināt arī budžeta ieņēmumus," uzskata Dobelis.

LSDSP paziņojumā teikts, ka valsts varētu attīstīt savu uzņēmējdarbību energoefektivitātes veicināšanā, alternatīvās (zaļās) enerģijas ražošanā, svaigas lauksaimniecības produkcijas tirdzniecībā (zaļie tirgi, lielveikali), infrastruktūras attīstībā, informācijas tehnoloģijās u.c. "Svarīgi, lai uzņēmums savā darbībā maksimāli izmantotu vietējās izejvielas. Uzņēmējdarbība jāattīsta nozarēs, kur pieejams ES līdzfinansējums. Pārējo finansējumu iespējams iegūt, piemēram, ņemot kredītu valsts bankās vai piesaistot privātos partnerus," teikts LSDSP paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!