Foto: LETA

Latvijas uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ceturtdien, 6. decembrī, "sveic" deputātus ar ievēlēšanas jubileju 13. Saeimā un aicina "saņemties" veidojot valdību, kurai ar steigu jāsāk strādāt un risināt problēmu virkni, portālu "Delfi" informēja LTRK pārstāvji.

LTRK atgādināja, ka tiekoties ar partijām un to apvienībām pēc 13. Saeimas vēlēšanām, tika saņemts apliecinājums – pirms lēmuma par kandidātu izvirzīšanu finanšu un ekonomikas ministru amatiem notiks konsultācijas ar uzņēmēju biedrību, jo ikdienā notiek cieša sadarbība, lai kopīgi veicinātu uzņēmējdarbības vides attīstību un tautsaimniecības izaugsmi.

Tāpat LTRK atklāja, ka būtiski zināt, kas būs galvenās prioritātes valdības deklarācijā, lai bizness un valsts "dotos vienā virzienā".

"Ir pagājuši tieši divi mēneši kopš vēlēšanām, kuru laikā nav izdevies izveidot valdību. Manuprāt, tas ir pietiekami ilgs laiks, lai vienotos par prioritātēm, veiktu nepieciešamās konsultācijas gan partiju vidū, gan ar tik nozīmīgu biedrību kā LTRK," portālam "Delfi" atklāj LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

Rostovskis skaidroja, ka darāmo darbu ir daudz: jāizstrādā nākamā gada valsts budžets, jāveic virkne reformu un jāpieņem citi būtiski lēmumi. Tādēļ viņā aicināja partijas atbildīgi izturēties pret valsti un vienoties par Ministru kabineta sastāvu.

LTRK uzskata, ka pašreiz izveidojusies ļoti nelabvēlīga situācija – trūkst skaidrības ne tikai par to, kas būs uzņēmējiem būtiskāko ministriju vadītāji, bet arī dzīvojam "pagaidu režīmā", nepieņemot svarīgus lēmumus Latvijas ekonomikas attīstības veicināšanai.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pēc vairāk nekā nedēļu garām sarunām par valdības veidošanos Valsts prezidenta nominētais ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems ("KPV LV") paziņojis, viņaprāt, piemērotākos kandidātus ministru amatiem. Piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri vēl solīja vērtēt.

Finanšu ministra amatam Gobzems vēlas nominēt "KPV LV" biedru Robertu Spruču. Kā vēlāk intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāja premjera amata kandidāts, otrs kandidāts šim amatam ir "KPV LV" biedrs Kaspars Ģirģens.

Ekonomikas ministrijā Gobzems kā galvu redz Jāni Reiru no "Jaunās Vienotības". Par veselības ministru virzītu Juri Jurašu (JKP), kurš, pēc viņa domām, ir spēcīgākais kandidāts, lai realizētu visas iecerētās reformas. Vadīt Satiksmes ministriju Gobzems uzticētu Tālim Linkaitim (JKP), savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) organizēt varētu Raivis Dzintars (NA) vai Rihards Kols.

Kā labklājības ministru Gobzems saredz Imantu Parādnieku (NA). Izglītības ministres amatā varētu stāties JKP pārstāve Dagmāra Beitnere-Le Galla, Aizsardzības ministriju turpinātu vadīt Raimonds Bergmanis (ZZS). Ārlietu ministra amatam Gobzems virzītu Edgaru Rinkēviču, savukārt iekšlietu ministra amatā, viņaprāt, iederētos Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Tieslietu ministra amatam Gobzems vēl nevar izlemt starp JKP pārstāvjiem Jāni Bordānu un Jutu Strīķi. Kultūras ministres amatā paliktu līdzšinējā ministre Dace Melbārde (NA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!