Foto: DELFI
Ministriju pretestība Funkciju audita darba grupas izstrādātajiem taupības priekšlikumiem bija prognozējama, bet ministriju paustie viedokļi apliecina, ka katram sava āda ir tuvāka, atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) sabiedrisko attiecību vadītāja Lita Kokale.

Kokale norāda, ka LTRK jau funkciju audita iesākumā aicināja fokusēties uz lielajiem funkciju blokiem, proti, tām valsts funkcijām, kuru īstenošanai paredzētie valsts budžeta līdzekļi pārsniedz desmit miljonus latu. Tajā pašā laikā liels fokuss Funkciju audita darba grupā tika likts uz funkcijām, kuru veikšana, iespējams, dublējas vairākās valsts pārvaldes iestādēs un kuras būtu iespējams īstenot efektīvāk, bet no kurām fiskālais ieguvums valsts budžetā ir minimāls, piemēram, pārtraucot Kultūras ministrijas funkciju "Izdienas pensiju un pabalstu administrēšana kultūras darbiniekiem", ietaupījums valsts budžetā ir 1343 lati.

"Ja viens no primārajiem Funkciju audita darba grupas mērķiem ir ne tikai efektivizēt valsts pārvaldi, bet arī rast līdzekļus fiskālajai konsolidācijai, iespējams, pieejai un fokusam vajadzēja būt citam," akcentē Kokale.

Valsts kanceleja ir identificējusi virkni valsts funkciju, kuras neveicot vai veicot būtiski savādāk, pēc šā brīža aprēķiniem, varētu ietaupīt no 70 miljoniem līdz 80 miljoniem latu. Pēc LTRK domām, vairākas funkcijas ietver strukturālās reformas, piemēram, Valsts policijas un pašvaldību funkciju dublēšanās novēršana, Valsts zemes dienesta un Zemesgrāmatas apvienošana u.c., ko būtu lietderīgi veikt. Tomēr LTRK uzskata, ka līdz 2011.gada budžeta apstiprināšanai šai valdībai reformas neizdosies īstenot. Līdz ar to ietaupījuma summa, pēc LTRK prognozēm, būs mazāka.

Tāpat LTRK uzskata, ka Reformu vadības biroja izveidošana, pret ko iebilst premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL), būtu lietderīga. "Ja tiktu izveidota šāda institūcija, kas darbotos tiešā premjerministra pārraudzībā, iespējams, būtu nodrošināta iespēja objektīvāk izvērtēt ne tikai valsts pārvaldes reformas iespējas, bet arī pašu izvērtētāju, proti, Valsts kancelejas un Finanšu ministrijas funkcijas," skaidro Kokale.

Jau ziņots, ka otrdien Dombrovskim iesniegts Funkciju vērtēšanas darba grupas sagatavotais ziņojums par priekšlikumiem valsts budžeta finansēto funkciju optimizēšanai, kas indikatīvi nodrošinātu fiskālo konsolidāciju 79,3 miljonu latu apmērā.

Premjers ziņojumu nosūtījis visiem ministriem komentāru un precizējumu sniegšanai atbilstoši nozares redzējumam. Ja darba grupas piedāvātie risinājumi nozares griezumā nav atbalstāmi, tiek lūgts sniegt papildu priekšlikumus par citām, alternatīvām valsts budžeta samazinājuma iespējām.

Vairāku ministriju pārstāvji asi kritizējuši šo plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!