Apcietinātajai medmāsai, kuru tur aizdomās par savu divu bērnu nonāvēšanu un viena sakropļošanu, savulaik ziedota nauda meitas acs operācijai, otrdien vēstīja Latvijas Televīzija.

Pateicoties saziedotajai naudai, meitenīte pirms diviem gadiem ir ārstējusies Austrijā.

Palīdzību no nevalstiskajām organizācijām ģimene saņēmusi regulāri.

Meitenes ārstēšanai līdzekļi tika vākti gan publiskos pasākumos, gan no privātpersonām. 2009.gadā ar organizācijas palīdzību tika savākti vairāk nekā 3000 latu meitenes ārstēšanai Austrijā. Pēc trijiem mēnešiem, kad meitene atgriezusies Latvijā, ārsti secināja, ka izmeklēšanas rezultāti nav slikti, taču meitenei atkal ir problēmas ar redzi.

Portāla "palidzesim.lv" direktore Ilze Skuja Latvijas Televīzijai stāstījusi, ka par šo sievietei nekas nav liecinājis par to, ka varētu būt kādas novirzes no normas, jo viņa bijusi inteliģenta un izglītota. Pēc Skujas stāstītā, māte arī esot apsvērusi iespēju dzemdēt vai adoptēt vēl kādu bērnu.

Savukārt ārste Sandra Valaine Latvijas Televīzijai stāstījusi, ka ārsti domājuši, ka meitenei ir līdz šim nezināma ģenētiska saslimšana. Faktu, ka kāds vājredzīgās meitenītes acī kāds dūris, vismaz piecas reizes, mediķi sākotnēji nav varējuši aptvert.
"Tika mēģināts saprast diagnozi, bet nebija šo diagnožu, tādēļ bija varbūtība, ka tā varētu būt mehāniska iejaukšanās," sacīja Valaine.

Bērnu slimnīcas mediķi arī norāda, ka bērna acs problēmas pētīja arī ārsti ārzemēs - Vācijā, Anglijā, Šveicē, Dānijā, Francijā un citviet, bet mehānisku iejaukšanos nepamanīja neviens, to atklāja tieši Rīgā.

"Es varu ar pilnu sirdsapziņu un pilnu atbildību teikt, ka šis gadījums visā pasaulē ar vislabākajiem profesoriem nebūtu bijis izmeklēts ātrāk, jo šis gadījums tika rādīts augstākajās instancēs, profesūrās, klīnikās," norādīja Valaine.

Māsu asociācijas vadītāja Jolanta Zālīte intervijā Latvijas Televīzijai arī informēja, ka profesionalitātes pārkāpumi slimnīcās, kur medmāsa strādājusi, nav reģistrēti - vardarbība pret bērniem šajās slimnīcās nav notikusi.

Zālīte arī apliecināja, ka tiesībsargājošās institūcijas nav vērsušās asociācijā pēc papildu informācijas.

Viņa uzsvēra, ka pašlaik nav pierādījumu, ka māte medmāsa izmantojusi medikamentus no slimnīcas, un norādīja - viņa bērna sakropļošanu veikusi ārpus slimnīcas vides.

Jau vēstīts, ka novembrī apcietināta 1971.gadā dzimusī medmāsa, kuru policija tur aizdomās par savu divu bērnu nonāvēšanu un viena sakropļošanu. Šokējošais gadījums atklājies, kad ārsti nonākuši pie slēdziena, ka viņas vēl dzīvās, pašlaik 12 gadus vecās meitas redzes problēmas nav iedzimtas, bet gan tīšs nodarījums.

Policijai ir aizdomas, ka māte dūrusi bērna acī sešu gadu garumā un, lai meitene to nepamanītu, viņai dotas miega zāles. Iespējamais motīvs šādai mātes rīcībai ir pabalsta saņemšana. Meitene ir atzīta par redzes invalīdi.

Mīklainos apstākļos miruši arī viņas divi bērni - trīs gadus veca meitenīte un sešus gadus vecs puika.

Sieviete strādājusi vairākās slimnīcās, tādēļ policija pārbaudīs arī bērnu nāves gadījumus slimnīcās, taču pagaidām neesot pamata uzskatīt, ka viņa kaut ko nodarījusi arī citiem bērniem.

Tāpat sievietei nozīmēta psihiatriskā ekspertīze, lai noteiktu, vai viņa ir pieskaitāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!