Foto: LETA

Saeimas publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti beidzot saņēmuši auditorkompānijas "Ernst&Young" ziņojumu par "Rīgas satiksmi". Tajā, pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošas neoficiālas informācijas, ir norādīts uz vismaz 11 "Rīgas satiksmes" konsultantiem, no kuriem vairākums ir cieši saistīti ar partiju "Saskaņa" un Nilu Ušakovu, otrdien, 9. aprīlī, vēsta raidījums "Panorāma".

Plašākai sabiedrībās ziņojuma saturs netiek atklāts. Kā "Panorāmai" pauda "Ernst&Young" pārstāvis, šāda veida ziņojumi parasti publiski nav pieejami, tos var izmantot tikai klienti – šajā gadījumā "Rīgas satiksme" vai kapitāldaļu turētāji, vai uzraugošās iestādes. Tāpēc ziņojuma skatīšana notika slēgtā sēdē.

Vairāki komisijas deputāti ziņojumā saskatījuši pārkāpumus, par kuriem vēlas vērsties policijā. Savukārt Saeimas "Saskaņas" frakcijas deputāti to bloķē.

Viena no satraucošākajām problēmām ziņojumā esot "Rīgas satiksmes" pasivitāte soda procentu piemērošanā transportlīdzekļu piegādātājiem, fiktīva nodarbinātība un nesamērīgi tēriņi konsultantiem, LTV paudis Saeimas publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

Kopumā pēdējos trijos gados konsultantu atalgošanai "Rīgas satiksme" iztērējusi vairāk nekā 923 000 eiro.

Kā liecina Sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv" publicētais saraksts, vislielākā atlīdzība tikusi bijušajam "Saskaņas" Rīgas domes frakcijas deputātam Nikolajam Zaharovam, kurš par konsultācijām alternatīvās degvielas jautājumos uzņēmumā "Rīgas satiksme" trijos gados nopelnījis vairāk nekā 122 000 eiro.

Otrajā vietā – bijušais krievu radio žurnālists un sabiedrisko attiecību speciālists Konstantīns Gaņins par "Rīgas satiksmes" tēla veidošanu – aptuveni 113 000 eiro.

Savukārt trešo lielāko atlīdzību saņēmis Rīgas domes "Gods kalpot Rīgai" deputāts Andris Bērziņš kā konsultants darbaspēka jautājumos, kurš trijos gados nopelnījis nepilnus 110 000 eiro.

Sarakstā atrodama arī Irina Semjonona, kura par fondu un finanšu programmām divos gados nopelnījusi 65 700 eiro, žurnāla "Patron" galvenais redaktors, Ušakova sens draugs Dmitrijs Ličkovskis par sabiedriskā transportā izvietojamās informācijas satura veidošanu – vairāk nekā 81 000 eiro, žurnāliste Irena Poltoraka par satura radīšanu "Rīgas satiksmes" informatīvajiem stendiem – vairāk nekā 81 000 eiro, kā arī Ušakova palīdze Rīgas domē Olga Portnova, kura par saturu "Rīgas satiksmes" sociālo tīklu kontiem saņēmusi vairāk nekā 81 000 eiro.

"Rīgas satiksmes" konsultantu sarakstā ir arī Ušakova preses sekretāre Laila Īvāna, kura par saturu "Rīgas satiksmes" sociālo tīklu kontiem saņēmusi vairāk nekā 75 000 eiro, Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins – par transporta plūsmu un autostāvvietu jautājumiem – vairāk nekā 75 000 eiro, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko dēls Igors Puntuss par finansējuma saņemšanu no ES fondiem – aptuveni 63 000 eiro un ilggadējs "Saskaņas" Rīgas domes deputāts Igors Kuzmuks par darbinieku veselības uzlabošanas un sporta jautājumiem divos gados – vairāk nekā 54 000 eiro.

Atgādinām, ka par "Rīgas satiksmes" (RS) 2018. gadā noslēgtajiem uzņēmuma līgumiem ar 46 personām, kas saistīti ar partiju "Saskaņa" vai "Gods kalpot Rīgai" (GKR), šogad martā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga". Uz to norādīja arī auditorkompānija "Ernst&Young", pētot uzņēmuma noslēgtos līgumus, taču līdz šim nebija zināmas konkrētas summas.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau iepriekš paziņoja, ka analizē auditorkompānijas sagatavoto ziņojumu par situāciju "Rīgas satiksmē". Auditori norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā bijušās uzņēmuma valdes vadībā "Rīgas satiksmei" nodarīti desmitiem miljonu eiro zaudējumi, kas radušies, pieņemot nesaimnieciskus lēmumus, noslēdzot neizdevīgus sadarbības līgumus un citos veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!