Foto: LETA

Skrīveru novada iedzīvotāja turpmākos 15 gadus maksās bijušā darba devēja – Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) kukuļošanas lietā apsūdzētā slimnīcas valdes locekļa Aivara Lisenko - parādu, jo uzticējusies un ieķīlājusi par labu firmai savu māju, svētdien vēstīja LTV raidījums "De facto". Tikmēr Lisenko mēģinājis ietekmēt raidījuma sižeta saturu, ziņoja "De facto".

Savu īpašumu Jekaterina Reidzāne savulaik ieķīlāja, lai nodrošinātu darba devēja "Leidgunda" kredītu, bet firma kredītu neatmaksāja un banka nolēma mājokli izsolīt. "Tagad kārtoju restrukturizāciju un uzņemos visas saistības uz sevis. Man cita varianta nav, man jau divi bērni Anglijā strādā, es domāju, ka man arī pašai būs jābrauc strādāt," raidījumam "De facto" stāstīja sieviete. Lai nezaudētu māju, Reidzāne turpmākos 15 gadus maksās kredītu.

Pirms pieciem gadiem viņas darba devējs, SIA "Leidgunda" īpašnieks Aivars Lisneko sava veikala pārdevējai lūdza ieķīlāt māju, jo uzņēmumam nepieciešams 30 tūkstošu latu kredīts. Pretī viņa saņēma dāsnus solījumus – mājai ielikšot jaunus logus, nosiltināšot, plus vēl viņai tiks veikala vadītājas amats un dienesta auto, bet kredītu Lisenko atmaksāšot dažu mēnešu laikā. Taču tas nenotika, vēlāk sievietei pat samazināja algu, jo firmai sākās grūtības. Kādu dienu sieviete saņēma lēmumu par parāda piedziņu bezstrīdus kārtībā un māja nonāca ūtrupē.

Lai māju nezaudētu, viņai nepieciešami trīs tūkstoši latu pirmajai iemaksai kredītam, lai nu jau otru reizi nopirktu pašas māju, par kuru turpmāk katru mēnesi maksās 150 latus, kas ir lielākā daļa no sievietes mēneša ienākumiem.

"Leidgundas" valdē šobrīd ir pats Lisenko un viņa sieva Gunta Lisenko, kura ir arī Skrīveru novada domes priekšsēdētāja. 2008.gadā, kad sievietes māju ieķīlāja, valsts amatpersonas deklarācijā Lisenko norādījis skaidras naudas uzkrājumus 244 tūkstošu latu apmērā. Savai sievai viņš togad uzdāvinājis 11 000 latu, vēl pēc gada vēl 30 000 latu. Arī 2009.gadā Lisenko deklarācijā neatšifrētām personām uzdāvināti 200 000 latu un vēl 198 000 ASV dolāru.

Telefonsarunā ar "De Facto" Lisenko sacīja, ka "būdams Rīgā, visu laiku pumpēju savu privāto naudiņu iekšā" firmā, bet, ja par notikušo stāstīs televīzija, viņš "aizies, iedos rīt maksātnespēju kompānijai". Lisenko tagad bijušo pārdevēju vaino uzņēmuma nedienās un sola, ka sievieti ieraus daudzos tiesu darbos.

"Lai viņa iet kaut vai uz Maskavu žēloties. Man ir pilnīgi vienalga. Es viņu ielikšu divās, trīs tiesās. Trīs tiesas procesi būs pret to kundzi. Man arī vienalga, lai viņa žēlojas Latvijas Televīzijā vai tam Romas pāvestam. Pilnīgi vienalga," sacīja Lisenko.

Vēlāk Lisenko mēģinājis panākt labvēlīga sižeta veidošanu, solot likt sievieti mierā, pretējā gadījumā draudot viņu izlikt uz ielas. Lai gan intervijai kameras priekšā viņš tā arī nepiekrita, nedēļas nogalē viņš jau bija apkopojis savas domas uz četrām lapām. Vēstulē viņš apgalvo, ka "Jekaterina Reidzāne ļoti profesionāli izmantoja (vispirms ieguva) manu uzticību viņai, pēc tam šo uzticību ļoti veiksmīgi izmantoja savā labā, iegūstot (cik un kā, to konstatēs tiesa) savā labā daļu no tiem milzīgajiem zaudējumiem, kas viņas vadībā tika radīti SIA "Leidgunda". Uzskatu, ka Reidzāne apzināti radīja situāciju, lai SIA "Leidgunda" nonāktu tādos parādos, kura dēļ es nespēju atdot visu kredīta summu, radot Jekaterinai Reidzānei cietējas oriolu un pats galvenais, iedragājot manas sievas – Skrīveru novada domes priekšsēdētājas publisko tēlu 3 mēnešus pirms vēlēšanām," pausts vēstulē raidījumam.

Lisenko sola vērsties policijā ar vairākiem iesniegumiem, kā arī draud nepieļaut, ka Reidzāne turpinās dzīvot savā mājā. Lisenko māju izsolē nopirkšot un sievieti izliks uz ielas.

"De Facto" komanda savukārt pauž, ka Lisenko ir greiza izpratne par to, kā lietas demokrātiskā sabiedrībā risināmas - viņš raidījuma veidotājus centās pārliecināt veidot sižetu viņam labvēlīgu, tādējādi palīdzot arī grūtībās nonākušajai uzņēmuma darbiniecei, pretēja gadījumā draudot izlikt viņu uz ielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!