No dienesta pienākumiem atstādinātā Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsnieka Edgara Gulbja veselības stāvoklis pēc atbrīvošanas no apcietinājuma 21.septembrī bijis ļoti smags, otrdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties uz tā rīcībā esošo izziņu par Gulbja veselības pārbaudēm.
Gulbis, kurš tiek turēts aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča auto dedzināšanu un krāpšanu lielos apmēros, pēc atbrīvošanas no apcietinājuma nekavējoties ticis nogādāts pie militārajiem mediķiem, kuri konstatējuši, ka viņš trīcējis, viņam raustījies viens pirksts, Gulbis runājis neskaidri, viņa āda bijusi dzeltenā nokrāsā, bet elpošana - saraustīta.

Gulbis, nonācis mediķu aprūpē, nav bijis normāli kontaktējams un daudz murgojis, lūdzot, lai viņam vairs nesit pa vēderu un neved atpakaļ uz kameru. Gulbis arī minējis, ka viņam esot injicēti kādi speciāli medikamenti, taču mediķi drošībnieka norādīto injekciju pēdas nav konstatējuši.

Šādos apstākļos nolemts Gulbi nogādāt Gaiļezera slimnīcā, kur Gulbim arī tika konstatēti vairāki sasitumi un logoneiroze jeb stostīšanās, taču šīs slimnīcas mediķi uzskatījuši, ka drošībnieks var ārstēties mājas apstākļos ģimenes ārsta uzraudzībā, informēja "Panorāma".

Šobrīd Gulbis atrodas Olaines cietuma slimnīcā, jo viņam atkal ir piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Šoreiz apcietinājums viņam piemērots kriminālprocesā, kurā viņš ir aizdomās turētā persona par krāpšanu lielā apmērā.

Ārstniecības iestādē Gulbis nokļuva pēc tam, kad 26.septembra novakarē mīklainos apstākļos uz Salu tilta izlēca vai izkrita, vai tika izgrūsts no policijas automašīnas un pēc tam ielēca Daugavā. Vispirms Gulbis ārstējās slimnīcā "Gaiļezers", bet oktobra sākumā viņu pārvietoja uz Olaines slimnīcu.

Tiesa Gulbim 23.augustā aizdomās par Vaškeviča auto dedzināšanu kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet 21.septembrī viņš tika atbrīvots, jo nebija pamata apcietinājuma termiņu pagarināt, aģentūrai LETA iepriekš norādīja izmeklēšanas tiesneša palīdze Olga Dubova.

Gulbja dzīvesbiedre Iveta Šteina 21.septembrī devās uz Valsts policiju, lai vestu Gulbi mājās, taču viņa veselības stāvoklis bijis tāds, ka nācies braukt uz Militārās medicīnas centru. "Viņš bija kā jēla ola, viņš pat neapjēdza, kas notiek apkārt," sacīja Šteina, kura uzskata, ka Gulbis apcietinājumā spīdzināts.

Policija un iekšlietu ministrs noliedz vardarbību pret Gulbi, tomēr Tiesībsarga birojs pēc savas iniciatīvas jau sācis pārbaudi, jo pastāv aizdomas, ka Gulbja gadījumā pieļauts rupjš cilvēktiesību pārkāpums.

26.septembrī Gulbi atkārtoti aizturēja Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki. Tas noticis jauna kriminālprocesa gaitā, kas ierosināts par krāpšanu noziedzīgā grupējumā. Policija nekomentē, kā notikusi krāpšana.

26.septembra novakarē Gulbis mīklainos apstākļos uz Salu tilta izlēca vai izkrita, vai tika izgrūsts no policijas automašīnas un pēc tam ielēca Daugavā.

Policija incidentu uz Salu tilta traktē kā Gulbja bēgšanas mēģinājumu, bet gan Šteina, kas braukusi automašīnā aiz Gulbja konvojētājiem, gan advokāts Aleksandrs Ogurcovs ir pārliecināti, ka vīrietis no automašīnas, visticamāk, ir izgrūsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!