Foto: LETA

Vairāki frakciju vadītāji Latvijas Televīzijai (LTV) apstiprinājuši, ka koalīcijas partijas vienojušās par prezidenta vēlēšanām Saeimas ārkārtas sēdē 29. maijā, piektdien ziņo LTV raidījums "Panorāma".

"Panorāmā" gan atklāj, ka datums vēl jāapstiprina saeimas prezidijam.

Prezidenta amata kandidāti tiks izvirzīti no 9. līdz 13. maijam, skaidro raidījumā.

Jau ziņojām, ka koalīcijas partijas sadarbības sanāksmē vienojušās par kopīgu atbalstu Eiropas Savienības Tiesas tiesnesim Egilam Levitam Valsts prezidenta amatā. Kandidatūra Valsts prezidenta amatam koalīcijai būs jāiesniedz maija sākumā Saeimas prezidijam. Visticamāk, opozīcijas partijas līdz maija sākumam nāks klajā ar savu redzējumu par labākajiem augstā amata kandidātiem. Arī pats Levits piekritis kandidēt.

"No koalīcijas partijām ir izvirzīts viens kandidāts, vairāk nav. Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc Levita kungam nevarētu būt Saeimas vairākuma atbalsta," pēc sadarbības sanāksmes paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Par" Levitu kā Valsts prezidentu ir gatava balsot "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) , Jaunā konservatīvā partija (JKP), savukārt, cik daudz jāvārdu Levits iegūs no partijas "KPV LV", nav skaidrs. "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Artuss Kaimiņš atklāja, ka partija nevirza savu kandidātu. "Mēs sapratām, ka mēs nevirzām savu kandidātu, jo tas varētu kaut kādā veidā saskaldīt vēlēšanu procesu, iespējams, nepareizā gultnē," atzīmēja Kaimiņš, kurš pats atbalstīs Levita kandidatūru.

""KPV LV" frakcijas deputātiem netiks uzspiests atbalstīt vai neatbalstīt kādu kandidatūru, tā ir viņu pašu izvēle. Viņi paši balsos pēc savas sirdsapziņas," turpināja politiķis. Kaimiņš norādīja, ka nebūs vienīgais no "KPV LV" frakcijas, kurš atbalstīs Levitu, taču nevarēja pateikt, cik deputāti vēl atbalstīs šo kandidatūru. Viņš pauda pārliecību, ka balsis pietiks, vienlaikus politiķis nezināja teikt, vai kāds no viņa frakcijas nevirzīs kādu citu kandidātu.

Arī JKP frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe atzina, ka "mēs jūtamies diezgan droši, ka gandrīz vai viennozīmīgi balsis Levita kungam pietiks". Visi JKP deputāti balsos "par" Levitu.

NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars pēc sadarbības sanāksmes atzina, ka NA skatījumā nav acīmredzamu šķēršļu, lai Levits kļūtu par prezidentu. Šīs dienas tikšanās ar koalīcijas partneriem viesusi optimismu par Levita izredzēm ieņemt augsto amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!