Foto: LETA

"Latvijas Televīzija" (LTV) no saviem iekšējiem resursiem maksās tiesas piespriesto 25 896 eiro kompensāciju par labu žurnālistam Jānim Domburam; sīkāk komentēt situāciju tā atturas, norādot, ka konflikts ir "mantojums" no iepriekšējās LTV vadības.

Kā teica LTV Komunikāciju daļas vadītājs Klāvs Radziņš, tiesas lēmums LTV ir saistošs un tiks pildīts, līdzekļi tam tiks ņemti no LTV finanšu resursiem.

Uz jautājumu, vai LTV savā iekšienē nemeklēs atbildīgos, kuru dēļ sabiedriskajam medijam nāksies maksāt ievērojamo summu, LTV norāda, ka vienošanās, par kuras nepildīšanu prasību tiesā iesniedza Domburs, tika noslēgta 2008.gada decembrī, kad LTV bija cita vadība, valde un darbinieki, no kuriem ar daudziem LTV vairs nav darba attiecību. Līdz ar to šī konflikta situācija ir "mantojums" no iepriekšējās vadības, kuras rīcību LTV atturas komentēt.

Bijušais LTV ģenerāldirektors Edgars Kots tikmēr norāda, ka tolaik slēgtais līgums bijis televīzijai izdevīgs. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tiesas lēmumu nekomentēs. Kots uzskata, ka tolaik ir darījis visu "pēc saimnieciski labākā pamatprincipa"; līgums ir bijis televīzijai izdevīgs. "Neviens nevarēja paredzēt, ka kādā brīdī LTV izveidosies konflikts ar autoru," norāda Kots.

Kā vēstīts, ir stājies spēkā spriedums, ar kuru no LTV par labu žurnālistam Domburam tika piedzīti 25 896 eiro (18 200 latu) par vienošanās pārkāpuma atzīšanu saistībā ar informatīvi dokumentālu raidījumu veidošanu.

Kā norādīja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, AT Civillietu departaments 18.martā rīcības sēdē izskatīja valsts LTV kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu. Tiesnešu kolēģija pieņēma lēmumu neierosināt lietā kasācijas tiesvedību, atzīstot apelācijas instances tiesas spriedumu par tiesisku un pamatotu.

Līdz ar rīcības sēdes lēmumu stājas spēkā Rīgas apgabaltiesas 2013.gada 16.oktobra spriedums, ar kuru atzīts, ka LTV ir pārkāpusi vienošanos, sadarbību un līgumattiecības 2009.-2011.gadā raidījuma "Kas notiek Latvijā" veidošanā un nospriedusi piedzīt no LTV par labu Domburam līgumsodu 25 896 eiro (18 200 latu) apmērā un tiesāšanās izdevumus 4543 eiro (3193 latu) apmērā.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa pirmajā instancē daļēji apmierināja žurnālista prasību, viņam par labu piedzenot 3400 latus (4838 eiro).

LTV juriste Inga Štrausa iepriekš paskaidroja, ka prasība ir saistīta ar to, ka, LTV veidojot informatīvi dokumentālus raidījumus, netika rīkota pretendentu atlase, kas ļautu uz to veidošanu vai vadīšanu pretendēt arī Domburam. Žurnālists uzskatīja, ka viņam tādas tiesības bija jānodrošina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!