Latvijas Televīzija (LTV) apturējusi radio "PIK" iesniegtās reklāmas raidīšanu, kurā tika uzmantota dziedātājas Ievas Akurateres izpildītā dziesma "Palīdzi, Dievs", informēja LTV sabiedrisko lietu vadītāja Ingrīda Šmite.
LTV pārtrauc Radio PIK reklāmu

Reklāmas raidīšana tiek apturēta pamatojoties uz dziesmas autoru protestu, stāstīja Šmite, norādot, ka reklāma LTV ēterā tika pārraidīta četras reizes.

Bija plānots, ka reklāma tiks pārraidīta 27 reizes. Taču saskaņā ar līgumu, reklāmdevēji ir atbildīgi par autortiesību ievērošanu. Līdz ar to, pēc Šmites teiktā, LTV saņems samaksu tikai par pārraidītajām reklāmas reizēm.

Dziesmas vārdu autors ir Andris Ritmanis, bet mūzikas autore - Brigita Ritmane.

Laikraksts "Diena" šodien vēsta: kaut arī reklāmas klipā nedz ar vārdu nav pausts aicinājums balsot pret Eiropas Savienību (ES) un Radio PIK direktors un Latvijas Sociāldemokrātiskās labklājības partijas (LSDLP) līderis Juris Žuravļovs akcentē - tā esot tikai un vienīgi radioreklāma, izmantotie simboli nepārprotami aicina domāt par iespējamu Latvijas neatkarības zaudēšanu, iestājoties ES.

Laikraksts atgādina, ka Žuravļova partija pavisam skaidri ir deklarējusi - tā ir pret Latvijas iestāju ES un NATO.

Piekrāpta jūtas Akuratere, kura nesen uzaicināta uz Radio PIK it kā tāpēc, ka viņa gatavojas izdot krievu balāžu disku. Taču dziedātājai uzdoti jautājumi nevis par disku, bet politiku. "Veselu stundu mēģināju klausītājiem skaidrot, kādēļ esmu par iestāšanos ES," stāsta Akuratere. Radio PIK darbinieki lūguši, vai drīkst dziedātāju filmēt un radio atskaņot atmodas laikā tautu tik saviļņojušo un saliedējušo Andra un Brigitas Ritmaņu radīto "Palīdzi, Dievs". Akuratere to ļāvusi, taču liels bijis viņas pārsteigums, kad atklājies - safilmētie materiāli un "Palīdzi, Dievs" izmantoti, kā uzskata dziedātāja, politiskā reklāmā. Tajā tiek rādīts Brīvības piemineklis, skan dziesma, un pēc tam dzirdami uzbrēcieni kariķētā vācu valodā, kas vedina uz domām par vācieša kunga uzkliedzieniem latviešu kalpam. Līdzīga reklāma skan arī Radio PIK.

Ne Akuratere, nedz dziesmas autori piekrišanu šādai dziesmas izmantošanai nav devuši, laikrakstam sacījusi dziedātāja. Autortiesību likums aizliedz darbu izmantot bez autoru piekrišanas, un Žuravļovs īsti nezina, vai radio ir saņēmis atļauju no autoriem, taču sola - zvanīšot Ritmaņiem un lūgšot, lai dziesmu ļauj izmantot reklāmā. Pret to, ka LTV pārtraukusi raidīt radioreklāmu, Žuravļovam pretenziju neesot.

Vairākkārt tincināts, vai tiešām "Palīdzi, Dievs" radio nav izmantojis ES "pret" kampaņai, viņš saka: "Mēs esam par neatkarīgu Latviju, bet ne pret ES. Tas ir tikai radio reklāmas klips, un lai katrs domā, ko grib."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!