Foto: LETA

Latvijas Televīzija (LTV) pieprasījusi SIA "TV3 Latvia" paskaidrot tās tās rīcību, interneta portālā "www.tvplay.lv" ievietojot un piedāvājot skatītājiem LTV pārraižu materiālus par Ziemas Olimpiskajām spēlēm Sočos, portālu "Delfi" informēja LTV.

Savukārt TV3 LTV izvirzītajiem pārmetumiem nepiekrīt, uzsver, ka viss darīts likumīgi un pieprasa LTV atsaukt pretenziju un turpmāk atturēties no nepatiesas informācijas izplatīšanas

Kā skaidro LTV valdes loceklis Sergejs Ņesterovs, tādējādi tiek pārkāpts gan Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, kas nosaka, ka elektroniskais plašsaziņas līdzeklis nedrīkst iekļaut raidījumos, kas tiek izplatīti pēc pieprasījuma, cita elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pārraižu materiālu fragmentus, gan arī Autortiesību likumā noteiktās raidorganizācijas izņēmuma tiesības atļaut vai aizliegt padarīt raidījumu vai tā fiksāciju pieejamu sabiedrībai un raidorganizācijas izņēmuma tiesības saņemt par šīs atļaujas piešķiršanu atlīdzību.

LTV šādas tiesības SIA "TV3 Latvia" un interneta portālam "www.tvplay.lv" nav piešķīrusi.

Tāpēc LTV lūgusi SIA "TV3 Latvia" valdi un iepriekšminētā portāla redakciju paskaidrot, uz kāda pamata interneta portālā ir ievietoti LTV ar autortiesībām vai blakustiesībām aizsargātu darbu fragmenti.

Turklāt, ņemot vērā iepriekšminēto, LTV pieprasa pārtraukt nelikumīgo LTV pārraižu materiālu izmantošanu, kā arī kompensēt LTV tādejādi nodarīto materiālo un morālo kaitējumu.

Savukārt "MTG TV" Latvijā pilnībā noraida LTV izteikumus un aicina atsaukt savu pretenziju, kā arī atturēties no turpmākas publiskas nepatiesas informācijas izplatīšanas par TV3 un video interneta portālu.

"MTG TV" un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena norāda, ka Latvijas likumdošana paredz, ka jebkuram plašsaziņas līdzeklim ir tiesības atspoguļot svarīgus sporta notikumus, ievērojot zināmas prasības. Ziemas olimpisko spēļu norise neapšaubāmi ir notikums, par kuru ir liela Latvijas sabiedrības interese, it sevišķi par sporta veidiem ar Latvijas pārstāvju piedalīšanos.

"Lai saprastu, par ko LTV runā savā šodien izplatītajā paziņojumā medijiem, paskaidrosim sīkāk," norāda TV3 un uzsver, ka šajā gadījumā tiek runāts par "LTV7" video materiālu izmantošanu 10.februāra "TV3 Ziņu" raidījumā.

Pamatojoties uz Elektronisko plašsaziņas likumu, cits elektroniskais plašsaziņas līdzeklis, kuram nav ekskluzīvas tiesības atspoguļot notikumus, par kuriem ir liela sabiedrības interese, ir tiesīgs tos atspoguļot ziņu raidījumos. Šādu iekļaujamo fragmentu raidlaiks nedrīkst pārsniegt 90 sekundes, un tos drīkst iekļaut vispārējo ziņu raidījumos ne vēlāk kā 30 dienas no atspoguļotā notikuma dienas. Elektroniskais plašsaziņas līdzeklis, kas izmanto šādus materiālus, norāda to avotu. Vēlāk šos ziņu raidījumus drīkst izvietot arī internetā, ievērojot iepriekš minētos noteikumus.

Līdzīgi, arī LTV savos ziņu raidījumos izmanto kādu no MTG TV veidoto raidījumu fragmentiem. Piemēram, LTV savos ziņu raidījumos mēdz iekļaut fragmentus no kanālā TV6 pārraidītajām "Kontinentālās hokeja līgas" spēlēm.

Konkrētajā gadījumā TV3 ir ievērojis minēto tiesību normu prasības.

Pirmkārt, LTV pārraižu materiāli par Ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos vispirms tikuši iekļauti ziņu raidījumos, šo materiālu raidlaiks "TV3 Ziņās" nav pārsniedzis 90 sekundes, kā arī ir ticis norādīts avots - LTV7, rādot arī kanāla logo.

Otrkārt, tikai pēc materiālu pārraidīšanas 10.februāra "TV3 Ziņās" kanālā TV3 šis materiāls ticis ievietots interneta portālā, kur tas vēl joprojām uzskatāms par ziņu materiālu.

"MTG TV" aicina LTV nekavējoties atsaukt savu prasību un atturēties no turpmākas publiskas nepatiesas informācijas izplatīšanu par kanālu TV3 un video interneta portālu "TVPlay".

Kā pārliecinājās portāls "Delfi", portālā joprojām ir pieejami sižeti par Soču olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!