Foto: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sācis administratīvā pārkāpuma lietvedību saistībā ar dzīvnieku līķu neatbilstošu uzglabāšanu patversmē "Mežavairogi," trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma". Dzīvnieku mirstīgās atliekas ilgstoši glabātas pārblīvētos atkritumu konteineros, kam brīvi varēja piekļūt gan putni un meža dzīvnieki, gan arī cilvēki.

Kāda aculiecinieka sociālajā tīklā "Facebook" ievietotā video redzams, ka no vairākiem konteineriem ar marķējumu "Makulatūra" laukā spraucas suņu, kaķu un dažādu meža dzīvnieku ķepas, astes un citas ķermeņa daļas. Līdzīgu skatu "Mežavairogos" novēroja arī Latvijas Televīzija. Kā skaidro patversmes vadītāja, mirušo dzīvnieku ir tik daudz, jo patversme vāc arī uz ceļiem nobrauktos mājdzīvniekus un meža zvērus.

Dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede problēmas šajā situācija nesaskata: "Šie līķi tur nestāv 10 gadus no patversmes atvēršanas, šie līķi ir konkrēti savākušies no novembra."

Patversmei līgums par mirstīgo atlieku utilizēšanu, bet, tā kā katrs brauciens maksā naudu, līķus uzglabā konteineros. "Vairāk nodot ir lētāk nekā nodot mazāk. Diemžēl līķu utilizācija nekad nebūs skaista. Jūsu ziņā ir to interpretēt, kā jūs to gribat, manā ziņā ir pateikt, ka tas ir likumdošanas ietvaros," tā raidījumā skaidroja Priede.

Tomēr PVD neuzskata, ka šāda pieeja atbilst likumam. Trešdien patversmē veikta pārbaude un par konstatētajiem pārkāpumiem uzsākta administratīvā lietvedība. "Blakusproduktu neatbilstoša uzglabāšana, tas ir nenoslēgti konteineri, neatbilstoši marķēti konteineri. Un pietiekoši ilgstoša uzglabāšana," pastāstīja PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa.
PVD pārbaude ilgs aptuveni divus mēnešus, patversmei draud 15 līdz 700 eiro naudas sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!