Foto: F64
Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds fiktīvi varētu būt nodarbinājis trīs līdz četrus darbiniekus, piektdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Raidījuma rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka šo darbinieku alga bijusi ap 200 latiem un par šīm darbībām varētu būt ziņojis kāds no tiesneša kolēģiem. Savukārt Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide, iepsējams, zinājusi par šīm darbībām un pat ieteikusi šos darbiniekus, ziņo "Panorāma".

Jau ziņots, ka pēc divu dienu viesošanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), piektdien sasirdzis arī Strazds, pār kuru gulst aizdomu ēna fiktīvu cilvēku nodarbināšanā.

Lai arī Strazdam KNAB nav liedzis pildīt tiesneša pienākumus, piektdien darbā viņš nav ieradies, jo esot sasirdzis, portālam "Delfi" sacīja tiesneša advokāts Pāvels Rebenoks. Advokāts skaidroja, ka tiesnesim jau iepriekš bijušas veselības problēmas, kuras pēc vizītes KNAB un tur radītā stresa saasinājušās. "Viņš atrodas ārstu uzraudzībā," sarunā ar portālu "Delfi" atklāja advokāts, neprecizējot, vai Strazdu ārsti uzrauga slimnīcā vai mājās.

Šonedēļ pēc KNAB viesošanās veselība pasliktinājās arī Rīgas apgabaltiesa tiesnesei Skaidrītei Buividei.

Jau vēstīts, ka KNAB pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrojis, ka Rīgas pilsētas Zemgales tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs. Tiesas priekšsēdētājam atbalstu sniedzis augstāka līmeņa tiesas tiesnesis, uzskata KNAB.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

Zināms, ka KNAB abu tiesnešu kabinetos veicis kratīšanu. Izmeklēšanas interesēs patlaban sīkāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!