Foto: LETA

Latvijas Televīzija (LTV) un Latvijas Radio kopumā plāno lūgt aptuveni 1,505 miljonus eiro no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar abu uzņēmumu infrastruktūras uzlabošanu, informēja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

LTV vajadzīgs papildu finansējums autonomās elektroenerģijas padeves avotu (UPS) nomaiņai, kas iepriekš bija iekļauts kā šogad īstenojams pasākums gan jaunajās nozares politikas iniciatīvās, gan tās prioritārajos pasākumos. Ķezbere norādīja, ka minētajam mērķim arī iepriekš izsludināts iepirkums, bet tā īstenošanai nepieciešamā summa pieaugusi, līdz ar to LTV nepieciešami papildu 680 000 eiro.

Tāpat NEPLP priekšsēdētāja informēja, ka LTV ir nepieciešama jauna ziņu raidījuma "Panorāma" vadības pults, kuras darbība patlaban "ir uz robežas". Pēc viņas teiktā, atbilstoši jaunajās nozares politikas iniciatīvās noteiktajam LTV iepriekš saņēmusi finansējumu studijas aparātu centrāles izveidei. Minētā mērķa īstenošanai nopirkta arī pults, tomēr radies jautājums, vai ar to nomainīt "Panorāmas" pulti, vai tomēr nepieciešams lūgt finansējumu jaunai. Ķezbere norādīja, ka šā mērķa īstenošanai LTV nepieciešami vairāk nekā 400 000 eiro.

LTV arī nepieciešami papildu līdzekļi iepriekš izsludinātajam iepirkumam ugunsdzēsības sistēmas nomaiņai. Pēc Ķezberes teiktā, Latvijas Televīzija iepriekš jau saņēma valsts budžeta līdzekļus minētajam mērķim, tomēr projekts un iepirkums izrādījies daudz dārgāks, kā rezultātā ugunsdzēsības sistēmas nomaiņai nepieciešamā summa dubultojusies. Viņa sacīja, ka LTV šim mērķim papildus nepieciešami aptuveni 190 000 eiro.

Latvijas Radio ir nepieciešami 175 000 eiro radio ētera nodrošināšanas aparātu centrāles nomaiņai, bet 60 000 eiro - drošības sistēmas izveidošanai.

NEPLP priekšsēdētāja sacīja, ka LTV jāprecizē tai nepieciešamās summas apmērs, lai ar lūgumu pēc papildu finansējuma būtu iespējams virzīties uz priekšu.

Latvijas Radio pārstāve Ieva Aile skaidroja, ka pērn oktobrī darbu sāka jaunā LR valde - laikā, kad 2018. gada budžeta projekts jau bija sagatavots un praktiski apstiprināts. "Iepazīstoties ar radio iekārtu tehnisko stāvokli, valde konstatēja, ka apraides funkcijas nodrošināšanas "smadzeņu centrs" jeb aparātu centrāle ir fiziski un morāli novecojusi – pēdējo 15 gadu laikā tehnoloģijās nav veiktas investīcijas, kas rada būtisku kritisko bojājumu risku," sacīja Aile.

Viņa norādīja, ka gadījumā, ja minētā aparatūra saplīst, var rasties situācija, ka LR nevarēs nodrošināt nepārtrauktu apraidi. "Tāpēc Latvijas Radio ir lūdzis NEPLP izvērtēt iespēju virzīt jautājumu par 175 000 eiro piešķīrumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai novērstu riskus un pilnvērtīgi spētu nodrošināt apraidi Latvijas teritorijā," uzsvēra medija pārstāve.

Savukārt līdzekļi Latvijas Radio ēkas iekšējās kontroles sistēmas paplašināšanai 60 000 eiro apmērā, pēc Ailes teiktā, lūgti tiesībsargājošo institūciju drošības rekomendāciju ieviešanai, lai risinātu jautājumus par ēkas piekļuves zonu norobežošanu, atsevišķu iekštelpu durvju un sistēmu nomaiņu, kā arī caurlaižu sistēmas uzlabojumiem.

NEPLP pārstāve Agnese Berga informēja, ka padome ceturtdien sēdē, atbildot uz LTV un LR lūgumu saņemt finansējumu papildu izdevumu segšanai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, pieprasīja iesniegt detalizētāku ar dokumentiem pamatotu skaidrojumu finansējuma nepieciešamībai. Padome pamatoto skaidrojumu par finansējuma nepieciešamību gaidīs līdz šā gada 23. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!