Foto: LETA

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) pirmdien, 4. aprīlī, nolēma ievēlēt Ivaru Priedi par valsts SIA "Latvijas Televīzija" (LTV) valdes priekšsēdētāju un Kasparu Odiņu par LTV valdes locekli programmu un pakalpojumu attīstības jautājumos. Vienlaikus padome nolēma neievēlēt LTV valdes locekļa finanšu pārvaldības jautājumos amatam izvirzīto Baibu Strautmani, portālu "Delfi" informēja SEPLP.

LTV raidījums "De facto" svētdien, 3. aprīlī, vēstīja, ka trauksmi par Strautmanes atbilstību amatam cēla LTV arodbiedrība, kas, pēc valdes kandidātu tikšanās ar darbiniekiem, vērsās pie SEPLP ar lūgumu potenciālos jaunpienācējus valdē – Odiņu un Strautmani – amatos neapstiprināt.

Strautmanes neievēlēšanu LTV valdē SEPLP pamatoja ar to, ka pēc konkursa noslēguma kandidāte publiskajā komunikācijā ir demonstrējusi nepietiekamas zināšanas par plašsaziņas līdzekļu nozari, īpaši par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības pamatprincipiem.

Priede ir līdzšinējais LTV vienīgais valdes loceklis kopš 2019. gada sākuma. Odiņš ir pieredzējis žurnālists un scenārists, izdevniecības "Dienas Žurnāli" izdevumu redaktors.

SEPLP priekšsēdētājs Jānis Siksnis stāstīja, ka šis ir visai mediju videi sarežģīts un izaicinājumiem bagāts laiks, kad iedzīvotāji no sabiedriskajiem medijiem sagaida visaugstākās kvalitātes, uzticamu saturu, tādēļ ir svarīgi, ka LTV valde atkal strādās paplašinātā sastāvā, lai attīstītu jaunus formātus un modernus satura izplatīšanas veidus, sasniegtu arvien plašāku auditoriju un nostiprinātu LTV kā Latvijā skatītākās televīzijas pozīcijas. Īpaša prioritāte ir ziņu un analītiskie raidījumi, kā arī jauniešu programmu attīstība.

Padomes loceklis Jānis Eglītis atzina, ka situācija pasaulē nedos jaunajai LTV valdei daudz laika, lai ieskrietos, tāpēc SEPLP sagaida, ka jaunā valde spēs piedāvāt skaidru attīstības plānu un galvenās prioritātes, kādos virzienos saturiski un tehnoloģiski LTV un "lsm.lv" tiks attīstīti, kādi tam ir nepieciešami valsts budžeta līdzekļi, un kāds sagaidāmais sabiedrības ieguvums.

"Lai piedāvātu reformas, svarīgi ir izvērtēt, kā LTV darbojies līdz šim. Tāpat jāveicina sadarbība ar citiem kvalitatīva satura veidotājiem, īpaši ar Latvijas Radio, jo 2024. gadā plānots izveidot vienoto sabiedrisko mediju, ja tiks saņemts politiskais atbalsts Padomes Saeimā iesniegto koncepciju īstenošanai," uzsvēra Eglītis.

SEPLP 28. martā nolēma izvirzīt Priedes, Odiņa un Strautmanes kandidatūras, izskatot LTV valdes locekļu konkursa kandidātu atlases nominācijas komisijas protokollēmumu. Atbilstoši Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajām prasībām SEPLP tās izvirzīto kandidātu vārdus un uzvārdus nedēļu pirms viņu ievēlēšanas publiskoja savā tīmekļvietnē.

LTV valdes konkursa nominācijas komisiju vadīja SEPLP priekšsēdētājs Siksnis, tās sastāvā bija SEPLP locekļi, Pārresoru koordinācijas centra, Baltijas korporatīvās pārvaldības institūta, Rīgas Stradiņa Universitātes un Latvijas Mediju ētikas padomes pārstāvji, kuri darbojas ar balsstiesībām, kā arī Latvijas Žurnālistu asociācijas, Latvijas Televīzijas arodbiedrības pārstāvji un personāla atlases kompānijas pārstāvis, kuri konkursā piedalījās ar novērotāju un padomdevēju tiesībām.

Konkursā kopumā tika saņemti 27 pieteikumi. Konkurss tika organizēts trijās kārtās, vērtējot kandidātu zināšanas un pieredzi par plašsaziņas līdzekļu nozari un kapitālsabiedrību korporatīvo pārvaldību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!