Foto: LETA

Publiski vērojamais Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) argumentu un jaunā Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētāja Eināra Giela izpratnes trūkums par mediju darbu, ko patlaban var vērot viņa publiskajos izteikumos, ir ārkārtīgi satraucoši signāli par to, ka pieņemtais lēmums nav sabiedriskās televīzijas nākotnes attīstības interesēs, uzskata LTV valdes loceklis Ivars Priede.

Trešdien pēc NEPLP valdes priekšsēdētājas Daces Ķezberes iniciatīvas notika tikšanās ar LTV augstākā un vidējā līmeņa vadītājiem un redaktoriem. Arī ierobežotā darbinieku lokā Ķezbere, skaidrojot, kādēļ tieši Giels izvēlēts atbildīgajam amatam, netika kliedētas darbinieku bažas par viņa kvalifikāciju amatam, tāpat netika sniegti citi argumenti, izņemot tos, kas jau izskanējuši publiski, pavēstīja Priede.

Priede pastāstīja, ka LTV darbinieki norādīja, ka, iepazīstoties ar publiski pieejamo Giela CV, nav ieraugāma tāda profesionālā kvalifikācija, kādu NEPLP no kandidātiem pieprasījis konkursa nolikumā. Pēc norādīšanas uz šo aspektu, NEPLP vadītāja paziņoja: "Tieši tāpat kā "Vienotība" jūs runājat."

Priede uzskata, ka šāda savstarpējā komunikācija un politisko simpātiju piedēvēšana laikā, kad jau otrais nozīmīgais NEPLP lēmums netiek pienācīgi skaidrots ne LTV darbiniekiem, ne sabiedrībai, neveicina savstarpēju uzticēšanos. Emocionālajā diskusijā NEPLP vadītāja centās pārliecināt skeptiskos darbiniekus, ka šis ir labākais iespējamais variants, un aicināja dot iespēju Gielam strādāt 100 dienas, un tad vērtēt viņa darbu.

"LTV nav tikai tehnika un budžets. LTV, pirmkārt, ir kolektīvs. Par spīti budžeta trūkumam un tehnoloģiskajai atpalicībai, LTV pērn kļuva par skatītāko kanālu Latvijā, un tas ir tieši komandas nopelns," uzsvēra Priede.

Viņš piebilda, ka tehniskie trūkumi un kritiskais budžets nav bijis šķērslis uzrādīt izcilus rādītājus gan pērn, gan šī gada pirmajos trīs mēnešos, tomēr kopš aizvadītā gada pēdējām dienām visas pazīmes liecina, ka televīzijai tiek uzbrukts.

"Mums nepārtraukti jāatvaira acīmredzami mēģinājumi vājināt LTV pozīcijas. Patlaban ir sajūta, ka Latvijas Televīzija ir palikta zem sitiena - politiķu diskusijās izskan tādi žurnālistikas neatkarību graujoši apzīmējumi kā "pozitīvās ziņas", gan NEPLP attieksme, gan jaunā valdes priekšsēdētāja publiskie izteikumi rada jautājumus," uzskata Priede.

Priedes ieskatā būtiski ir apzināties, ka sabiedriskajiem medijiem kopumā nav iespējas meklēt aizstāvību, vienlaikus neraisot šaubas vai pārmetumus par trešo pušu ieinteresētību. Šo situāciju kritisku padara politiķu izteikumi par vēlamajām izmaiņām saturā. "Brīdī, kad tiek apšaubīta LTV Ziņu dienesta profesionalitāte, kad ne vien citu mediju profesionāļi, bet arī LTV darbinieki ir pilnīgā neizpratnē par padomes pieņemto lēmumu, un daļa darbinieku ir publiski pauduši apņēmību pamest darbu LTV gadījumā, ja tiks atlaists Gundars Rēders, par šīm lietām ir jārunā skaļi," uzskata Priede.

Latvijas Radio intervijā uzdotais jautājums par to, kā Gielam būs sadarboties ar kolektīvu, kas viņam pašlaik neuzticas, ir ļoti aktuāls, un viņa paša publiskie izteikumi nav veicinājuši uzticību, pauda Priede.

"Kolektīvā sastrādāties būs iespējams, ja viens otram varēsim uzticēties un mūs vienos kopīgas vērtības un kopīgs redzējums par LTV attīstību," norādīja Priede, piebilstot, ka "tomēr ir skaidrs, ka kritiski svarīgs jaunās valdes uzdevums ir visu darbinieku uzticības nopelnīšana".

Kā ziņots, NEPLP pagājušajā nedēļā nolēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicinājusi NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām. "Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu," pauda asociācijā.

Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus. Savukārt "Jaunā Vienotība" paziņoja, ka NEPLP rīkotajā LTV valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums. Citi politiķi gan norādījuši, ka Saeimai nav tiesību lemt par LTV valdes konkursa rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!