Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta žurnālisti pauž bažas, ka televīzijas vadības vēlme sadalīt ziņu dienestu divos dienestos, no kuriem viens veidotu ziņas, bet otrs analītiskos raidījumus draud ar analītisko raidījumu slēgšanu, jo papildus līdzekļi šo raidījumu veidošanai netiks piešķirti.
“Un tieši tas arī šķiet reformētāju patiesais mērķis,” atklātajā vēstulē raksta LVT ziņu dienesta darbinieki. Iecerētās pārmaiņas varētu dot pozitīvu impulsu tikai tad, ja LTV spētu nodrošināt pilnvērtīgu finansējumu un infrastruktūru divu atsevišķo redakciju darbam. Taču papildu līdzekļu nebūs, raksta žurnālisti.

Reformas mērķis ir saskaldīt LTV Ziņu dienestu, saskaņā ar to, vienā grozā tad būtu LTV “Panorāma” un otrā – tādi raidījumi kā “100.pants”, “Aculiecinieks”, “De facto”, “Tautas kontrole”.

“Pirmajā acu uzmetienā reforma var šķist prātīga doma. Bet mēs prognozējam, ka reformas sekas būs bēdīgas. Mākslīgi sadalot žurnālistus, kuri informāciju vāc un analizē saskaņotā komandā, tiks vājināts Ziņu dienests un iznīcināta tā galvenā vērtība – spēja sniegt daudz un daudzpusīgu informāciju,” norāda LTV ziņu dienesta darbinieki.

“Āža kāja no reformas maisa izlien ik reizi, kad esam jautājuši vadībai – ko no tā iegūs skatītāji”. Atbildes uz šo jautājumu neesot. Turpretī LTV vadība nāk klajā ar paziņojumiem, ka pēc sadalīšanas būs “vieglāk atšaudīties” no Nacionālās radio un televīzijas padomes biežajiem pārmetumiem par “ziņu jaukšanu ar komentāriem”.

“Mēs kļūdāmies un esam gatavi savas kļūdas labot,” atzīst LVT žurnālisti. “Tajā pašā laikā tomēr ir skaidri redzams, ka lielākā daļa no runām par žurnālistikas standartu pārkāpumiem LTV Ziņu dienestā ir pamatotas nevis ar objektīviem argumentiem, bet ar kritizētāju politiskajām simpātijām vai antipātijām,” norāda žurnālisti.

LTV Ziņu dienesta darbinieki nenoliedz, ka vadībai ir tiesības veikt reformas dienestā, taču tām jānotiek bez politiska spiediena un jāatbilst preses brīvības principiem.

Vājie reformas pamatojumi LTV žurnālistiem liek domāt, ka pārmaiņām nav nekāda sakara ar rūpēm par žurnālistikas kvalitātes celšanu, bet tieši pretēji - vēlēšanu gadā tikt galā ar LTV Ziņu dienestu.

LTV vadība acīmredzot saprot, ka, vai nu viņiem "jātiek galā", vai arī ar viņiem pašiem "tiks galā". Tā tas jau notika ar vairākiem iepriekšējiem priekšlaikus izvadītajiem LTV vadītājiem, norāda LTV Ziņu dienests.

“Kāpēc lai kāds gribētu ar mums “tikt galā”? Mūsuprāt, tāpēc, ka mūsu raidījumi nepilda politiķu pasūtījumus un informē par visu svarīgo, lai arī cik tas kādam varētu likties nepatīkami,” atzīst LTV žurnālisti.

“Skatītājiem ir jāzina, ka kādas lielas partijas vadītājam izdodas saņemt apbrīnojami izdevīgus kredītus un par ministra algu dzīvot ar miljonāra vērienu. Ka citas partijas līderis valsts līdzekļus sadala kā savējos draudzīgām baznīcām un draudzīgu pagastu ceļu remontiem un vēl nekautrējas par nodokļu maksātāju naudu uzlikt plāksnīti, ka to izdarījis tieši viņš. Ka vēl kādas partijas premjers neko "nezina" par dažu spēļu eļļu īpašnieku interesēs tapušiem likuma grozījumiem. Ka vienas pilsētas mērs, kļuvis par miljonāru, mērķtiecīgi ņirgājas par šīs valsts likumiem,” savu pārliecību pauž LTV Ziņu dienesta darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!