Divas nedēļas pēc tam, kad Latvijas televīzijas (LTV) ziņu dienesta (ZD) žurnālistu sašutumu izraisīja priekšniecības rīcība, piedāvājot parakstīt nekonkrētus darba līgumu papildinājumus ZD un LTV vadības attiecībās iestājies pamiers, trešdien atsaucoties uz LTV ZD darbinieku teikto, raksta laikraksts "Diena".
Patlaban tiekot precizēti līgumu pielikumi, stāstījis jaunais ZD direktors Mareks Gailītis, un darbinieki tos palēnām parakstot. Tomēr darba vienošanās pagaidām nav noslēguši ZD operatori, kas nepiekrīt piedāvātajai samaksai, tādēļ uzrakstījuši vēstuli LTV vadībai un Nacionālajai radio un televīzijas padomei, lūdzot viņus atstāt ZD struktūrā.

LTV ar darbiniekiem slēdz līgumu papildinājumus, jo Valsts kontrole bija konstatējusi, ka iepriekš ar darbiniekiem slēgti pamatlīgumi par mazu summu, no kuras maksāts sociālais nodoklis, bet pārējo atalgojumu darbinieki saņēmuši kā autoratlīdzību.

Pēc līguma papildinājumiem sociālo nodokli maksās no visas algas, bet darbinieki tiek pārcelti uz LTV radošo daļu, no kuras ziņu raidījumiem piemērotākos izraugās ZD direktors. No aptuveni četrdesmit ZD darbiniekiem, kam līgumu papildinājumi būtu jāakceptē, tos parakstījuši ap divdesmit, stāstījis Gailītis, īpaši uzsverot, ka līgumu parakstījusi arī žurnāliste Ilze Jaunalksne.

Jaunalksne līguma papildinājumu parakstījusi tikai tādēļ, ka labots tā iepriekšējais nekonkrētais variants — kaut strādā ne ZD, bet radošajā daļā, ir skaidri pateikts, ka viņa veidos raidījumus "De facto" un "100.pants". Pirms tam ZD žurnālistiem piedāvātajos amata aprakstos nebija konkretizēts, ar kādiem raidījumiem būs jāstrādā.

Jaunalksne tomēr pilnībā uz LTV vadības solījumiem nepaļaujas, jo šobrīd neesot skaidru plānu, ko nākamajā gadā darīs ZD, un neskaidrs ir jautājums vai būs galvenā redaktora vieta. Gailītis atzīst, ka galvenā redaktora un galvenā režisora amatu, iespējams, likvidēs, galvenajai redaktorei Intai Lasei un galvenajai režisorei Artai Ģigai piedāvājot citu amatu raidījumā "De facto".

Savukārt ZD operatori joprojām iebilst pret to, ka viņiem līguma papildinājumā ierakstīts viens atalgojums, bet mutiski LTV vadība solot maksāt uz pusi vairāk. Operators Ģirts Straustiņš uzskata, ka tas nav normāli, jo runa neesot tikai par naudu, bet arī par kameras vīru nevēlēšanos atstāt ZD, lai pievienotos LTV operatoru nodaļai, jo operatori esot par vienotu, nevis sadalītu ZD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!