Foto: stock.xchng
LTV7 ir kļuvusi par pirmo televīzijas kanālu, kas ar nākamo gadu raidīs tikai ciparu formātā, portālu "Delfi" informēja Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) pārstāve Dārija Juškeviča. Otrdien NRTP padomē LTV ģenerāldirektors Edgars Kots un "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis parakstīja līgumu par LTV7 pilnīgu pāreju uz ciparu apraidi sākot jau ar 2010. gada 1.martu.

NRTP cer, ka pārējie Latvijas kanāli jau pēc gada sekos LTV7 un arī pilnībā pāries uz ciparu apraidi. Līdz tam šie kanāli tiks raidīti gan analogajā, gan ciparu formātā.

"Man ir liels prieks, ka tieši sabiedriskā televīzija ir pirmais karognesējs, kas iezīmē Latvijas pāreju no analogās uz ciparu apraidi. Šis faktiski ir vēsturisks brīdis, jo parasti komerckanāli ir tie, kas pirmie ievieš dažādus tehnoloģiskos jauninājumus," pauž NRTP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins. Viņš uzsver, ka "mēs ļoti ceram, ka arī pārējās televīzijas jau drīz sekos LTV7, un Latvija veiksmīgi noslēgs pāreju uz ciparu TV apraidi."

Foto galerija

"LTV7 pāriešana tikai uz ciparu apraidi ir kā olimpiskās lāpas iedegšana, kas signalizē, ka process ir sācies," saka Kots. Viņš uzsver, ka "mums kā uz sportu orientētam kanālam ir ļoti būtiska attēla un skaņas kvalitāte, ko nodrošinās apraide ciparu formātā, tādēļ es aicinu visus LTV7 fanus jau laikus iegādāties dekoderi un sekot mums līdzi uz ciparu apraidi, lai olimpiskās spēles februārī varētu skatīties jau labākā kvalitātē." Kots gan piebilst, ka februārī gaidāmā ziemas olimpiāde LTV7 kanālā vēl būs skatāmas abos formātos, bet jau no 1.marta LTV7 tiks apraidīta tikai ciparu formātā.

Kots norāda, ka svarīga motivācija atteikties no paralēlas apraides analogajā formātā bijusi arī finansiālais ietaupījums 300 000 latu apmērā, kas šajos ekonomiskajos apstākļos Latvijas Televīzijai ir ārkārtīgi būtiski.

"Lattelecom", kas Satiksmes ministrijas uzdevumā realizē Latvijas pāreju no analogās uz ciparu apraidi, jau gada nogalē piecu ētera televīziju apraidi ciparu formātā nodrošinās visā valstī. Patlaban Virszemes televīzija ir uztverama 70 kilometru rādiusā ap Rīgu, iekļaujot arī Jelgavu, Tukumu, Bausku, Saulkrastus un Dobeli. Līdz ar Virszemes TV ieviešanu visā valstī, paplašināsies arī apraides teritorija – turpmāk ētera TV signālu varēs uztvert līdz pat 99% Latvijas teritorijas, un tas būs pieejams 99,9% Latvijas iedzīvotāju, norāda Juškeviča.

Saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu Latvijai vēlākais līdz 2012. gadam ir jāpāriet no analogās uz ciparu apraidi.

Pašlaik Latvijā pieejamā dekodera cena ir aptuveni 40 lati, savukārt iebūvētie dekoderi ir pieejami tikai 2009.gada otrajā pusē ražotajiem televizoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!